Durian

Durian

Durian (Durio zibethinus) je ovoce připomínající meloun obalený trny. Uvnitř je chutná růžová dužnina, která se jí zasyrova, musíte však přetrpět nelibou vůni. Podle některých prý "vydává velký zápach přezrálého sýra, shnilé cibule, terpentýnu a nečistého kanálu."

Během sezóny, kdy dozrává, najdete v malajských hotelech nápisy, které zakazují, abyste si toto ovoce přinesli s sebou dovnitř, a je s ním zakázáno vstupovat i do veřejných prostor a dopravních prostředků. Sezóna je od června do srpna a od listopadu do února. Pozor však na účinky durianu ? jedná se prý totiž o afrodiziakum!

Jak durian vypadá

Je to mohutný strom až 40 m vysoký. Roste v oblasti tropických deštných lesů v Indonésii, jižní Indii a Thajsku. V indonéštině slovo duri znamená trn, což také vypovídá o tom, jak durian vypadá. Zmíněný plod je zelená, až do hněda zabarvená koule, někdy až mírně zploštělá, pokrytá ostrými bodci. Je to obal, který se při dozrání rozdělí na pět částí. V každé části najdeme hnědé semeno pokryté silnou, krémovou žlutou lahodnou drtí. Duriany jsou velice drahé.

Obsažené živiny v durianu

Ve 100 gramech durianové dužniny se nachází přes 600 kJ, takže by durian rozhodně neměl být součástí redukční diety. Není ani tak tučný, avšak z 25 % se skládá z cukrů. Nezanedbatelné je množství vitamínu C. Významný je i obsah životně důležitých aminokyselin tryptofanu, riboflavinu a niacinu.

Výběr durianu

Prodává se buď vyloupaný, ale pokud ho kupujeme vcelku, vybíráme pouze zralé plody. Zralost poznáme tak, že takový durian již vydává silný zápach, nezralý nevoní skoro vůbec. Také s ním pořádně zatřeseme, abychom zjistili, zda se semena již uvolnila. Při poklepu by měl vydávat dutý zvuk. Durian otevřeme nožem, po otevření nám odhalí velká semena s dužninou.

Použití v kuchyni

Není používán jen jako stolní ovoce, ale mohou se z něho upravovat různé vařené pokrmy (součást polévek i jako zelenina). Semena se mohou péci nebo pražit. Na trhu jsou také džemy z durianu a v některých exotických restauracích bývá na jídelním lístku durianový dezert zvaný dodol. V monzunové oblasti Asie se durian používá k dochucení různých sladkých dobrot včetně zmrzliny a koktejlů. Je však známa i jeho úprava s cibulí a chilli kořením, takto slouží jako příloha. Dřeň z méně kvalitních plodů se nechá zkvasit a pak může sloužit k dochucení kari.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: