Dekorace ze slaného těsta

Dekorace ze slaného těsta

Slané těsto lze použít jako modelovací hmota, ze které můžeme vytvořit velké množství drobných ozdob, dekorativních předmětů, výrobky k různým příležitostem a ročním obdobím.

Slané těsto je vynikající tvůrčí materiál i pro tvoření s dětmi. Těsto můžeme válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů (knoflíků, víček a uzávěrů fixů, špejlí,vidličky, nožíků apod.). Děti také mohou tvořit pomocí vykrajovátek.

Barvení těsta

Můžeme pracovat jen s bílým těstem a obrázek pak omalovat, nebo můžeme těsto obarvit před vytvarováním. Druhý způsob je jednodušší pro malé děti.

Barvení syrového těsta

Temperovou barvu smícháme s trochou těsta a zpracujeme hnětením, dokud se barva nespojí s těstem. Abychom získali požadovaný odstín, přidáváme barvu do těsta postupně po malých částech.

Barvení hotového výrobku (před pečením)

Když je výrobek úplně suchý, nabarvíme ho temperovými barvami. Během pečení barvy trochu vyblednou, ale po nalakování se opět rozjasní.

Příprava těsta

Výroba těsta je velmi jednoduchá a rychlá. Základem je mouka, sůl a voda v poměru: 2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky soli, 8 až 10 lžic vody.

Mouku se solí smícháme v misce a za postupného přidávání vody vypracujeme husté, ale snadno tvarovatelné těsto, které by nakonec mělo jít bez problémů odlepit od stěny misky. Pokud se těsto lepí, přidáme mouku. Když se naopak drolí, přilijeme vodu. Důkladně propracované těsto uschováme v igelitovém sáčku, aby neosychalo. Připravit si ho můžeme i předem a uložit v chladu.

Sušení těsta

Sušení a pečení těsta v troubě

Výrobky se obvykle suší v troubě při velmi nízké teplotě 50 °C po dobu několika hodin. Na začátku pečení necháme dvířka trouby otevřená, aby se na povrchu výrobků nevytvořily bubliny. Ke konci sušení těsto potřeme žloutkem, který předtím rozkvedláme s trochou mléka, a pečeme při vyšší teplotě (150 °C). Po upečení (u malých výrobků 30 až 40 minut) rozložíme výrobky na vzduch, který ale nesmí být příliš vlhký.

Sušení těsta vzduchem a pečení

V tomto případě hotové výrobky necháme několik dní vysychat na teplém místě, nejlépe v blízkosti radiátoru, nebo přímo na něm. Důkladně vysušené těsto je bílé z obou stran, snadno ho oddělíme od podložky, není syrové zespodu a nelepí. Vysušené výrobky před pečením potřeme žloutkem, rozkvedlaným v trošce mléka, nebo ve vodě. Těsto pečeme při 150 °C do zhnědnutí 15?20 minut.

Sušení těsta na vzduchu

Výrobky můžeme nechat uschnout i volně, ale doba schnutí je až 3 týdny.

Až těsto vychladne, přestříkáme výrobek bezbarvým lakem, aby barvy časem nevybledly.

Zdroj: www.vareni.cz


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: