Dary moře (aneb, jak se tohle jí)

Dary moře (aneb, jak se tohle jí)

Jsou pro Vás dary moře servírované v restauracích něčím vzdáleným a obvykle ústřice, krevety a chobotnice označujete souhrnným pojmem ty potvory? Potom je právě Vám určen náš malý průvodce, jak dary moře konzumovat a jak se s nimi vypořádat, když nám je v restauraci naservírují na stůl.

Mušle

Vybrat si můžeme mezi černými mušlemi (slávkami) nebo světlými (srdcovkami). Oba druhy mušlí se podávají vařené, marinované, dušené, smažené, nebo zapečené. Otevřenou lasturu uchopíme do ruky a vidličkou vydloubneme masíčko.

Ústřice

Mají našedlou, jakoby otlučenou silnou skořápku. V restauraci nám je přinesou již otevřené. Zároveň s ústřicemi dostaneme citron, případně i octovou omáčku. Jak je jíme? Uchopíme otevřenou lasturu s ústřicí a na její okraj kápneme trochu citronu, nebo (nikoliv oboje) octové omáčky. Lahůdce dodá skvělou příchuť, ale hlavně také zjistíme, že ústřice je taková, jaká má být: živá. Po zakápnutí citronem totiž dochází k malé, ale dobře viditelné křeči – smrštění ústřice. Pak speciální vidličkou ústřici od lastury oddělíme, lasturu přiložíme k ústům a mořskou pochoutku vsajeme. Ústřice jsou také známým afrodiziakem.

Krevety

V restauraci je dostaneme už upravené k jídlu (uvařené, grilované). Pokud jsou celé (nevyloupané), musíme je rukama zbavit všeho, co není jedlé. Postupujeme takto: krevetu uchopíme za hlavu a lehkým krouživým pohybem ji vytáhneme z krunýře. U větších krevet se hlava ukroutí, zatlačí se prsty na krunýř, aby praskl, pak se rozevře a oloupe. Jíme je rukama, ochucujeme majonézou nebo pokapané citronem.

Mořské P.S.
  • Zároveň s plody moře dostaneme v restauraci misku s citrónovou vodou. V té si oplachujeme prsty, neboť většinu těchto delikates jíme rukou.
  • Na stole se zcela samozřejmě octne i na tenké plátky nakrájený černý chléb nebo bageta.
  • K pití se hodí suchá bílá vína, suché šampaňské nebo suché růžové víno.

Humr

Jde o finančně nejnáročnější plod moře. V restauraci k němu čtyřčlennou příborovou techniku: normální nůž, normální vidličku, humrové kleštičky na skořepiny a speciální vidličku na maso z klepítek. Nožem si přidržíme krunýř, vidličku zapíchneme do konce ocásku, a je-li humr dokonale uvařený, bez potíží ocásek vytáhneme a pak už jen odkrajujeme sousta. Do klepítek se pustíme pomocí kleštiček. Maso je máslově jemné. S nožičkami humra si počínáme takto: rukou je rozlomíme přímo u kloubu a duté kůstky vysajeme nebo je vyjíme vidličkou na humry. K humru se podává rozpuštěné máslo, citrónová šťáva nebo holandská omáčka.

Chobotnice

Tento hlavonožec dá kuchaři pěkně zabrat – časově. Vaří se nejméně dvě hodiny. Nejkvalitnější maso je z chapadel a přidává se většinou do salátů z mořských plodů.

Nezbývá než Vám popřát hodně odvahy a dobré chuti.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: