Curuba

Curuba

Curuba (Passiflora mollisima) je druh ovoce, které svým vzhledem připomíná banány. Je to stálezelená popínavá liána. Nejlépe se jí daří v chladných horských polohách, ve výši tří až čtyř tisíc metrů nad mořem. Do Evropy se dováží hlavně z Kolumbie, kde je národním ovocem, a z Nového Zélandu.

Curuba, někdy se také můžeme setkat s názvem Banana Passionsfruit kvůli již zmiňované podobě s banánem, spadá do čeledi mučenkovitých. Narozdíl od oválných plodů ostatních mučenkovitých druhů je její plod protáhlý, asi deset centimetrů dlouhý, má průměr kolem tří centimetrů. Pod slupkou se nachází rosolovitá dřeň růžové až oranžové barvy s velkým množstvím jadérek, které jsou velmi dobré ? jejich chuť je mírně nakyslá a velmi aromatická, trochu mohou připomínat kyselejší jablko.

Obsahové látky

Obsahuje vitaminy A, C, B1 a B2, niacin a riboflavin.

Curuba v kuchyni

Oproti jiným šťavnatým mučenkovitých plodů je o poznání tužší, proto lze slupku oloupat. Čerstvá curuba se pojídá i tak, že se po délce rozřízné a dřeň se vyškrábe lžičkou.

Hodí se k přípravě šťávy, sirupu, želé, sorbetu a míchaných nápojů, jimž propůjčuje zvláštní nezvyklou příchuť. Užívá se i jako náplň do pečiva a peče se z ní i speciální curubový nákyp s ovesnými vločkami.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: