Cottage cheese

Cottage cheese

Cottage cheese je tvarohový sýr mírné příchuti. Je vysušený, ale ne stlačený, takže v něm zůstává stopa syrovátky. Není ani uležený, ani barvený. Má jemnou mléčně nakyslou chuť.

Nejdříve se tento sýr vyráběl na anglických farmách, pak ve venkovských chalupách (odtud je i jeho název, cottage je v překladu chalupa). Cottage cheese se zpracovává z kvalitního odtučněného mléka kombinací kyselého a sladkého srážení.

Dobře vyrobený sýr by měl být zářivě bílý. Hrudkovitá konzistence by měla být markantní na první pohled, zrnka sýra však nesmí plavat v tekuté smetaně.

Čím prospívá

Předností tohoto typu sýra je kombinace velmi nízkého obsahu tuku a vysoké koncentrace bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro růst a revitalizaci všech tkání v těle (od kostí, svalstva až po vlasy a nehty), jsou nezbytné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi. Mimo to má i vysoký obsah vápníku, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí, ale je důležitý pro svalovou kontrakci, krevní srážlivost a další nezbytné pochody v těle.

Cottage cheese v kuchyni

Hodí do pokrmů jak studené, tak i teplé kuchyně. Můžeme si na něm pochutnat jen tak s celozrnným chlebem či pečivem. Cottage bez příchuti nebo ochucený poslouží jako vynikající ingredience ve studené kuchyni na ozdobu mís, talířů a jednohubek. Můžeme ho použít na přípravu salátů, na posyp na těstoviny a brambory. Také je vhodný jako náhrada tvarohu do náplní a nádivek, do tvarohových koláčů a dortů.

Náš tip: Zapečené brambory se sýrem Cottage

Suroviny: 4 větší brambory, 120 g sýra Cottage, 4 1 lžíce bylinek, česnek, sůl.

Postup: Brambory i se slupkou dobře omyjeme, vložíme je do alobalu a dáme péct přibližně na 30 minut, občas brambory obrátíme. Sýr Cottage smícháme s bylinkami, špetkou soli a s prolisovaným česnekem. Brambory po dopečení rozbalíme a překrojíme tak, abychom do nich mohli tuto sýrovo-bylinkovou směs vložit. Podáváme s čerstvou zeleninou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: