Citronová tráva ? voňatka citronová

Citronová tráva ? voňatka citronová

Citronová tráva (Cymbopogon flexuosus) je druh trávy rostoucí v tropech. Svou vůní připomíná meduňku. List této rostliny se nazývá příznačně citronová tráva podle výrazného aroma a chuti po citronu. Rostlina vytváří trsy tenkých listů, dorůstajících až 1 metr.

Využití voňatky

Silice z citronové trávy se využívají nejen pro dochucení jídel a nápojů, ale také jako přísada do parfémů a kosmetických přípravků. Čerstvě nakrájenou voňatku můžeme přidat i do koupele.

Voňatka se používá také jako lék: má pozitivní vliv na trávení a ve své domovině je využívána jako podpůrný prostředek při léčbě chřipky, malárie, žaludečních a nervových chorob. Čaj z citronové trávy osvěžuje a podporuje schopnost koncentrace a myšlení.

Voňatka v kuchyni

Citronela se používá především čerstvá, ale i sušená či zmrazená. Zachovají-li se správné postupy konzervace, neztratí nic ze svého výrazného aroma. V sušeném stavu ji můžeme koupit samostatně, ve směsi čajů či mletou.

Voňatka se hodí do pokrmů z rýže, kuřete a ryb, výborně dochutí také jídla z krevet a darů moře. Tužší konce stonků se používají k dochucení vývarů - před podáváním se ale odstraní. Čerstvou citronovou trávu lze nasekat do zeleninových salátů, sušené kousky se zase často přidávají do čajových směsí.

Pěstování

U nás se voňatka prodává ve svazcích, ale můžeme ji také pěstovat doma. Hodí se pro pěstování v nádobách, protože je velmi dekorativní.

Semena se vysévají na povrch kvalitního substrátu, pouze se jemně zasypou nebo zatlačí do hlíny. Semena mají nižší klíčivost. Misku po vysetí zakryjeme sklenicí nebo igelitovým sáčkem než rostliny začnou klíčit. Od jara do podzimu se pěstuje v květináči na zahradě nebo v truhlíku za oknem a na zimu se přenese do bytu. Přezimuje na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10 °C) a při omezené zálivce.

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Vzhledem ke konzumaci částí rostliny, se doporučuje používat přírodní organická hnojiva. Sklízejí se vnější listy, které zpracovávají buď čerstvé, nebo se suší.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: