Citronová šťáva a její léčebné účinky

Citronová šťáva a její léčebné účinky

Citron je ovoce, které lidstvo ve výživě využívá již odedávna. Citronovníky rostly již před čtyřmi tisíci lety ve starověkém Babylonu. V antice se označovaly jako malus, tedy jablko (nazývaly se tak všechny plody, které byly svým tvarem podobné jablkům). Ve starověku se nejprve používaly jen při obřadech a pohřbech, později byly zjištěny léčebné účinky jejich šťávy.

Šťáva pro zdraví

Šťáva z citronu ochlazuje, a proto se ředěná vodou nebo vlažným čajem podává při horečnatých onemocněních a také v letním období. Podporuje obranyschopnost organismu a díky obsahu pektinů mírně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Působí tak proti vzniku aterosklerózy a dalším srdečně-cévním nemocem.

Látky s antioxidačním působením, které se ve šťávě nacházejí (vitamin C, karotenoidy, flavonoidy), mají preventivní účinky proti rakovině. Citronová šťáva rovněž omezuje kvašení potravy v žaludku a ve střevech.

Nejen chuťové, ale i dezinfekční vlastnosti udělaly z citrónové šťávy vhodný doplněk k rybám a syrovým ústřicím. V těchto pokrmech totiž ničí většinu bakterií. Šťáva se užívá k čištění jater. Výrazného účinku dosáhneme, když ji podáváme asi tři měsíce každý den na lačný žaludek (1?2 lžíce ráno). Můžeme ji ředit vodou.

Citronová šťáva nezpůsobuje překyselení žaludku, neboť stimuluje vylučování hlenu, jehož ochranná vrstva stěny žaludku pokryje.

Zajímavosti

Od původního jména citronu ? limon, vznikl název oblíbeného nealkoholického nápoje limonáda. Původně to totiž byla oslazená citronová šťáva s vodou.

Díky vysokému obsahu vitaminu C pomáhá citron proti kurdějím, jeho šťávu doporučovali lékárníci ve Florencii už ve středověku. James Cook prý vzal v roce 1772 na cestu kolem světa na své lodě zásoby citronů, a tak námořníky před kurdějemi ochránil.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: