Citrón a limeta

Citrón a limeta

Citróny jsou pro našince poměrně běžným druhem ovoce, nad jehož přítomností v obchodě nebo vlastní kuchyni se ani nepozastavíme. Dnes ale uděláme výjimku ? o citrónech a jejich blízkých příbuzných ? limetách si toho povíme více.

Hlavním vývozcem citrónů jsou Itálie (Sicílie) a Španělsko. Limety k nám přicházejí z Brazílie, Mexika a Ekvádoru.

Při nákupu by měly plody mít svěží pružnou kůru a na omak by měly být pevné. Scvrklá a změklá kůra je nejen nepěkná pro účely zdobení, ale svědčí také o tom, že ovoce není čerstvé. Citróny si vyberte takové, které jsou těžké přiměřeně své velikosti a voní typickým aromatem citrusových plodů. Zelené citróny mimo strom už nebudou zrát. U limet je znamení správného stupně zralost temně zelená barva slupky.

Citróník limonový (Citrus lemon)

Citróny jsou považovány za ovoce i za koření. Jde o kyselé, šťavnaté plody, které jsou podélně oválné až vejčité a na konci mívají často bradavčitý výrůstek. Můžou být od tmavě, přes světle zelené až do žluta. Na světě existuje více než 100 druhů citrónů. Dužnina citrónů je rozdělena do segmentů a má žluté zabarvení. Plody obsahují hodně vitamínu C a 3,5 - 7% kyseliny citrónové. Šťáva, ale i chemicky neošetřená kůra, se používá k ochucení pokrmů a nápojů. Citrónová šťáva se používá také při výrobě parfémů, olejů a ve farmaceutickém průmyslu. Kuchařky využívají citrónovou šťávu k dochucení omáček či salátů, citrónovou kůru do moučníků a cukroví. Aby citrón snadno uvolnil šťávu, vyplatí se nahřát jej před rozkrojením v horké vodě.

Limeta (Citrus limetta)

Limety jsou menší než citróny a mají slabší a výrazně zelenou kůru. Dužnina je zelenavá a rozdělená do segmentů. Limety se sklízejí nezralé, ale i přesto jsou velice šťavnaté. Jejich čerstvá šťáva je velmi aromatická, proto se používá do koktejlů či k marinování masa a ryb. Jídla ochucená šťávou z limety není nutné solit. V arabských zemích se nakládá do slaného nálevu a pojídá jako naše okurky. Limety dělíme na dva druhy ? mexické a perské. Mexické limety jsou malé a mají zelenou barvu. Perské limety jsou větší a mají žluté zabarvení. V našich obchodech jsou k dostání většinou zelené limety, plody perské limety se u nás prodávají zřídka.

Čím prospívají

Citrusové plody jsou důležité, protože obsahují hodně přírodního vitamínu C (citróny mají 45-50 mg vitaminu C/100 g). Do našeho organismu přinášejí také pektin, rozpustnou vlákninu, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Šťáva z citrónu obsahuje navíc olej, který povzbuzuje činnost jater, a mírní tak často i revmatické potíže. Citróny obsahují mnoho bioflavonoidů důležitých pro zdravé cévy, také provitamin A (více ho ale mají pomeranče), vitaminy skupiny B, sacharidy (3 %). Je zajímavé, že citróny obsahují mimořádně mnoho vápníku, dále draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek aj. Důležitý je obsah kyseliny citrónové (až 8 %).

Něco navíc

V kulinářské magii se citrusy považují za plody štěstí i lásky. V USA pekly manželky pro své muže citrónový koláč, neboť se tak prý posilovala jejich věrnost.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: