Cikorka

Cikorka

Cikorka je používaná jako náhražka kávy, vyrábí se z praženého drceného kořene čekanky (Cichorium). Na rozdíl od kávy však cikorka neobsahuje kofein, a tudíž je vhodná i pro děti a kojící matky. Jak barva, tak aroma je kávové.

Evropskými průkopníky ve zpracování čekankového kořene jako náhražky kávy byli Holanďané, kteří ji zpracovávali už od roku 1690. Dříve se cikorka pila denně, a protože se vždy přislazovala cukrem a ředila mlékem, představovala s krajícem chleba vydatnou snídani. Cikorka byla velmi oblíbená v dobách kávových krizí, především během světových válek. V dnešní době se dá cikorka v obchodech běžně koupit, avšak už se netěší takové oblíbenosti jako v dobách války.

Léčivé účinky

Cikorka stejně jako čekanka má léčivé účinky. Čekanka byla známá jako kulturní rostlina již ve starém Egyptě. Kromě léčebného použití byla doporučována jako posilující zelenina a salát. V léčitelství využívá pro své protizánětlivé účinky, působí močopudně, mírně projímavě a žlučopudně.

Příprava cikorky

Nápoj se připravuje vsypáním směsi do vroucí vody a následným přecezením. Konzumovat jej je možné jak horký tak studený.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: