Cibule obecná

Cibule obecná

Cibule (Allium cepa) patří k základnímu koření. Dá se koupit úplně všude a to buď čerstvá, sušená nebo rozemletá na prášek. Pochází ze západní Asie - z Afganistánu, Pákistánu, a Iránu. Cibuli pěstovali již staří Sumerové 4000 let před naším letopočtem.

Na světě je asi 500 odrůd šlechtěné i plané cibule, s různým zabarvením, stavbou i příchutí. Jakost a intenzita cibulové chuti závisí na obsahu sírových sloučenin v těkavých silicích (typu alliin, allicin). Cibule tak může být sladká i ostrá. Z rozříznuté cibule se uvolňují tyto těkavé sirné složky, které způsobují podráždění sliznice a slzení.

Čím prospívá

Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů a jejich solí např. síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, magnesium, vápník, provitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a vitamín C. Dále obsahuje karoteny a kyselinu listovou Navíc v ní najdeme fotochemické látky, které snižují riziko vzniku rakoviny.

Cibule působí preventivně proti infekcím, posiluje střevní i žaludeční sliznici, snižuje krevní tlak a hodnoty cukru v krvi, pomáhá předcházet krevním nemocem, posiluje imunitu, povzbuzuje chuť k jídlu.

Jestliže nás bolí v krku, zkusíme smíchat šťávu z rozmačkané cibule s citronem a medem a užít půl až celou polévkovou lžíci směsi.

Nákup a skladování

Při nákupu vybíráme suché a pevné plody s hladkou slupkou. Nekupujeme cibuli, která už raší, a dáváme pozor, aby nejevila známky plesnivění. Cibuli uchováváme na chladném a suchém místě bez přímého světla. Není vhodné skladovat ji v blízkosti brambor, protože ty zvlhčují okolní vzduch. Ve tmě, v chladu a suchu vydrží až 2 měsíce.

Nespotřebujeme-li rozkrojenou cibuli, zabalíme ji neprodyšně do fólie a dáme do ledničky (ale počítáme s tím, že typické aroma a chuť se brzy vytratí).

Použití v kuchyni

Používáme ji do všech jídel včetně pomazánek, nakládaných zelenin, paštik. Cibuli můžeme připravovat všemi kuchařskými technikami (dušením,vařením, smažením, pražením a pečením). Je základní kořenící součástí při přípravě masitých jídel (gulášů), polévek, salátů.

Cibule je nejzdravější syrová. Můžeme ji syrovou vložit do polévky, posypat s ní některá jídla (guláš, omelety atp.), dát si ji na topinku nebo na namazaný krajíc chleba. Pokud se nám zdá cibulová chuť ostrá, koupit si můžeme bílou salátovou odrůdu, je jemnější.

Druhy cibule

Červená cibule

Skvěle se vyjímá v zeleninových salátech. Chuťově je jemnější a sladší než žluté odrůdy.

Cibule perlovka

Je příbuzná póru. Vytváří drobné chuťově jemné cibulky. Výborně chutnají ve sladkokyselém nálevu.

Jarní cibulka

Je cibule pěstovaná ze semene, která je brzy sklizená - ještě za zelena. Je štíhlá, jemná, křehká a jedlá od kořínků až po špičky listů, především zasyrova. Její jemná chuť vynikne, když ji drobně nasekanou krátce podusíme na másle nebo olivovém oleji.

Šalotka

Tvoří shluk malých cibulek, kdežto ostatní druhy vytváří jen jednu samostatnou cibuli. Má jemnější příchuť než ostatní cibule, nemá tak intenzivní aroma. Používá se zasyrova v salátech, dušená vcelku a v pečených pokrmech, pomalu pečená v tuku nebo povařená se přidává do jídla.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: