. Ta se používala k oživění jídel, která jsou mdlá či neslaná nemastná. Je vhodné je podávat k masu, rybám, či zelenině." /> Chutney - Životní styl

Chutney

Chutney

Chutney (čteme: čatni) ? označuje kořeněnou přílohu k pokrmům. Jedná se o sladce kořeněnou omáčku pocházející z jížní Asie, konkrétně z Indie. Název pochází ze slova používaném v západní Indii. Chutney znamená "kořenící přísada". Ta se používala k oživění jídel, která jsou mdlá či neslaná nemastná. Je vhodné je podávat k masu, rybám, či zelenině.

Britové přivezli v době kolonií chutney do Evropy a odtud se rozšířilo i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů.

Chutney obsahuje obvykle čerstvou nakrájenou zeleninu, někdy i ovoce. Může obsahovat kousky ovoce, ale může být také zcela homogenní. Chuť chutney je jemně pálivá až značně ostrá.

Různé druhy chutney

Zajímavá jsou i sladká chutney, které můžeme namazat na indický chléb - placky a neméně zajímavé jsou také se sýry. Chutney je nejlépe připravovat do zásoby a skladovat je v sterilizovaných nádobách za nepřístupu vzduchu, uzavřené těsným víčkem. Jsou tak vždy po ruce, když je potřebujeme. Používáme je podobně jako např. rajčatový kečup, nejlépe v malých miskách, které při hostině položíme na stůl, aby si každý host mohl posloužit sám. Jejich příprava je velmi snadná, spočívá pouze ve smíchání surovin a jejich pozvolném zahuštění odpařením za mírného varu.

Meruňkové chutney

Suroviny: 30 sušených meruněk (nebo lze použít i čerstvé ovoce), 4 stroužky česneku, utřený, 4 feferonky, nakrájené, 1 lžička práškového cukru, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky chilli koření v prášku, 1/2 šálku octa, sůl.

Příprava: Sušené meruňky máčíme asi hodinku ve vodě, aby nabotnaly - čerstvé přirozeně nemáčíme. V přiměřeném množství vody svaříme všechny přísady i česnek a feferonky. Vychladlým nálevem pak zalijeme scezené meruňky a hotové chutney uložíme v uzavřených sklenicích uzrát aspoň 14 dní.

Chutney s mangem a mátou

Suroviny: 1 lžička olivového oleje, 1/4 šálku drobně sekané cibule, 2 lžíce sekaného čerstvého zázvoru, 1 drobně sekaná jalapeňo paprička, 1/2 šálku hnědého cukru, 1/2 šálku jablečného octa, 1/4 šálku rozinek, 2 lžičky curry prášku, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/8 lžičky skořice, 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/8 lžičky mletého nového koření, 3/4 šálku manga krájeného manga, 1/4 šálku sekaných lístků máty.

Příprava: Na mírném ohni ohřejeme v pánvi olej. Přidáme cibuli, zázvor, a papričku; přikryjeme poklicí a při občasném zamíchání vaříme asi 7 minut. Zvýšíme teplotu, přidáme mango a zvolna vaříme až do vyvaření. Vmícháme mátu.

Kokosové chutney

Suroviny: 100 g strouhaného kokosu, 30 g sezamových semen, půl lžičky cayenského pepře, 2 lžíce pomeranče, šťáva z 1 citrónu, špetka šafránu.

Příprava: Rozdrtíme kokos a sezamová semena, přidáme cayenský pepř, nastrouhanou pomerančovou kůru a nakonec šafrán. Chutney zahřejeme, ale nevaříme ho. Před podáváním ho vychladíme. Můžeme do něj také přidat trochu jogurtu nebo smetany.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: