Cheesecake

Cheesecake

Cheescake je velmi lahodný sýrový dort, který potěšil a potěší chuťové buňky nejednoho labužníka. Existuje nespočet variant jeho přípravy, z podstaty totiž dává velký prostor pro improvizaci.

Co je to cheesecake

Do Evropy se dostal z Ameriky, konkrétně z New Yorku. Je obdobou italského tiramisu. Skládá se ze dvou nebo tří vrstev:

  • krusta z rozdrobených sušenek a másla
  • krém ze smetanového sýra nebo jeho alternativy
  • poleva

Jak chessecake vyrobit?

Chceme-li si cheesecake připravit v domácích podmínkách, musíme obvykle nahradit smetanový sýr. Jako náhradu lze použít např. měkký tvaroh, lučinu, žervé, smetanovým sýr, neochucené pomazánkové máslo a podobně. Pro každou z těchto surovin dostaneme trošku jinou chuť, proto je na místě experimentovat. A pozor ? nepoužívejte odtučněné výrobky.

Aby se cheesecake propekl rovnoměrně a jemně, doporučují originální receptury vodní lázeň. Velmi důležité je i chlazení, které trvá několik hodin a rozhodně není dobré cokoliv uspěchat.

Náš tip: cheesecake

Suroviny: 150?250 g sušenek, 70?120 g másla, 600 g plnotučného krémového sýra, 250 g moučkového cukru, 1 a 1⁄2 lžičky vanilkové esence jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu

1 a 1⁄2 lžičky citronové šťávy, 3 velká vejce a jeden žloutek, 200 ml zakysané smetany a dalších 250 ml zakysané smetany, utřené s 1 lžící, moučkového cukru a se 2 lžičkami citronové šťávy na potření, ozdoby (jahody, kolečka citrónu či mátu).

Příprava hmoty: Sušenky nasypeme do mikrotenového sáčku, rozdrtíme válečkem na nudle a smícháme s rozpuštěným máslem. Vezmeme otevírací dortovou formu (24 cm) a důkladně ji vymažeme máslem. Pak do formy přesuneme sušenkovou hmotu a upěchujeme ji skleničkou s rovným dnem. Uložíme do lednice.

Příprava krému: Smetanový sýr rozetřeme dohladka nejlépe v robotu za nejnižších otáček. Potom přidáme cukr a postup opakujeme, abychom znovu získali hladký krém. Nakonec postupně přidáváme vajíčka a žloutek. Postupně zmírňujeme mixování. Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijeme na sušenkový základ a necháme pět minut odpočívat.

Pečení: Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C. Dort je hotový, když se při poklepání lžící na formu třese jako želé. Dezert necháme chladnout ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky zhruba 2 hodiny.

ven. Pak ho umístíme nejlépe do druhého dne do lednice. Podáváme potřené vychlazenou ochucenou zakysanou smetanou.

Ozdobení: Po dokončení cheesecake ozdobíme jahodou, mátou nebo natenko nakrájenými kolečky citrónu.

Náš tip: Švestkový cheesecake

Suroviny: 350 ml smetany ke šlehání, 70 g sekaných ořechů, 1 želatina v prášku, 120 g piškotů,

30 ml kokosového mléka, 200 g sýra cottage, 100 g povidel.

Příprava: Cottage sýr dáme na sítko a necháme okapat. Želatinu rozpustíme ve 2?3 lžících vody a v mikrovlnné troubě je při nižší teplotě zahřejeme. V misce smícháme kokosové mléko, sýr, povidla a sekané ořechy. Smetanu ušleháme a rychle ji spolu s želatinou vmícháme do sýrového základu. Vše dáme do dortové formy (průměr 22 cm), rovnoměrně rozprostřeme a poklademe piškoty. Švestkový cheesecake vložíme do lednice a necháme ho ztuhnout do druhého dne. Vychlazený švestkový cheesecake překlopíme na talíř, ozdobíme měsíčky čerstvých švestek, šlehačkou a můžeme podávat. Švestkový cheesecake vždy ukládáme na chladném místě.

Na co si dát pozor

  • Před první konzumaci necháme zahřát dort na pokojovou teplotu.
  • Při další konzumaci dort můžete podávat v teplém v studeném provedení.
  • Aby dort neoschl, balíme jej ihned do potravinářské fólie a v ní jej skladujeme.
  • Teplota skladování dortu je 1?5 C°.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: