Chalva

Chalva

Chalva (někdy se můžeme setkat i s názvem halawa) je sezamová cukrovinka pocházející ze Středního Východu. Základem jsou sezamová semínka (tzv. sezamová pasta tahini) a med. Další variantou výroby chalvy je směs ze slunečnicových semínek, oslazených cukrovým sirupem.

Podle místních zvyklostí se do hmoty přidávají pistácie, mandle, skořice, kardamon, hrozinky, různé oříšky atd. Vzniklé "těsto" se zahřeje a lije do forem různých tvarů.

Před druhou světovou válkou se u nás chalva dokonce běžně vyráběla. Chalva tak byla běžně k dostání na poutích a jarmarcích. Za války byla tato výroba zastavena a doposud se ji nepodařilo plně obnovit. V západní Evropě je chalva známá mnohem více než u nás a stala se oblíbenou pochoutkou pro tamní milovníky sladkostí.

Čím prospívá

Sezamová chalva je rychlým zdrojem energie a má vysokou energetickou hodnotu. Díky kvalitním přírodním látkám se dá říci, že je vydatným zdrojem vitamínů, stopových prvků i proteinů a sacharidů. 100 g chalvy obsahuje 250 mg draslíku, 110 mg hořčíku a 2,5 mg železa. Proto je zvlášť vhodná ke zdravé výživě dětí a sportovců. Je připravována tradičními metodami bez chemických procesů a konzervačních látek.

Použití v kuchyni

Turecko, Řecko, Makedonie, Tunisko nebo Egypt a i v dalších zemích (zejména s arabskou kulturou) se můžeme setkat s chalvou jako velmi sladkým dezertem. Používá se jako doplněk do pohárů, do ovocných salátů, na zvýraznění chutí kaší, polev, na zdobení. Hodně sladce, ale výborně chutná i samostatně. Chalva dobře chutná v kombinaci s bílým vínem nebo sypaná čerstvě namletou skořicí.

Náš tip

Suroviny: 1/2 šálku sezamových semínek, 2 lžíce vlašských ořechů nasekaných nadrobno, 2 lžíce rozinek nakrájených nadrobno, 1 1/2 lžíce vychladlého medu

Postup: Sezamová semínka opražíme nasucho do světlehněda a po vychladnutí rozemeleme na kávovém mlýnku. Přidáme ořechy, rozinky a med. Ohebnou stěrkou vypracujeme na těžkou masu připomínající husté tukové těsto. Z masy vytvarujeme kuličky nebo proužky a necháme v lednici vychladit.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

  • 2016-03-03 10:33:58Hanar s.r.o |Halva