Česnek - přírodní všelék

Česnek - přírodní všelék

Česnek je užíván po staletí a je jednou z nejstarších kultivovaných rostlin. Společně s cibulí a pažitkou patří do čeledi liliovitých. Kromě značné výživné hodnoty, je česnek silným ochráncem našeho zdraví.

Je považován za jeden z nejúčinnějších a nejvšestrannějších přírodních léků. Rozsah onemocnění, na který se předepisuje, je široký. Česnek se nejčastěji užívá jako přísada do jídel, ale velmi oblíbené jsou v dnešní době také česnekové kapsle. Doporučená denní dávka česneku je přibližně 5 g česneku, což odpovídá jednomu stroužku. Nejlépe působí česnek syrový. Tepelnou úpravou se totiž většina účinných látek znehodnotí.

Jak zabránit výparům
Typickou vůni česneku způsobuje alicin. Proto člověk ještě dlouho po pozření česneku příliš nevoní. Chcete-li zabránit česnekovým výparům, použijte metody našich babiček - po konzumaci vypijte 3 sklenice mléka, žvýkejte snítku čerstvé petržele nebo máty nebo rozkousejte zrnko kávy. Na každého působí něco jiného.

Česnek obsahuje vitaminy A, B1, B2 a C, rostlinná antibiotika, látky působící proti srážení krve a látky regulující hladinu cholesterolu v krvi.

Česnek si může oblíbit každý, kdo dává přednost přirozeným léčivým prostředkům. Úspěšně dokáže vypudit střevní parazity, snížit vysoký krevní tlak i zvýšenou hladinu krevního cholesterolu.

Účinky

Antimikrobiální - česnek má široké spektrum antimikrobiální aktivity proti rozličným virům, bakteriím, plísním, kvasinkám a parazitům. Je mnohem účinnější než běžné protiplísňové prostředky.

Zvyšování imunity a ochrana buněk - konzumace česneku má velký vliv na ochranu buněk v oblastech, kde byl příjem česneku vysoký. Snižuje vytváření nitrosaminů (silných sloučenin poškozujících buňky a vznikajících v trávicím traktu).

Tonizace srdce a cév - česnek má širokou škálu pozitivních vlivů na srdce a cévy, zejména díky obsahu sloučenin síry. Snižuje hladinu celkového cholesterolu zlepšuje poměr mezi HDL a LDL. Dále snižuje krevní tlak.

Snižování hladiny krevního cukru - česnek má schopnost snižovat krevní cukr. To je přikládáno tomu, že určité sloučeniny síry dokáží zabránit destrukci inzulínu v játrech.

Protizánětlivý účinek - rozličné sloučeniny síry, obsažené v česneku inhibují uvolňování zánětlivých látek. To je doplněno antioxidačními schopnostmi česneku.

Proti zahlenění - vysoká koncentrace sloučenin síry a hořčičných olejů v česneku má silnou schopnost redukovat hromadění hlenu. Tato vlastnost společně s protimikrobiálním účinkem získává vysokou popularitu při léčbě onemocnění dýchacích cest.

Výživný účinek - česnek je velmi bohatý na živiny. Obsahuje 33 sloučenin síry, 17 aminokyselin, germanium, vápník, měď, železo, draslík, hořčík, selen, zinek a vitamíny A, B a C.

Spalování tuků - česnek podporuje uvolňování noradrenalinu, tím mobilizuje tukové zásobovány. Noradrenalin totiž uvádí v pohyb spalování tuků. Česnek zabíjí škodlivé bakterie ve střevech, tím předchází plynatosti a průjmu, vyvažuje trávení.

Česnek setý (Allium sativum)
Česnek setý
(Allium sativum)

Kdy nám česnek pomůže?

Česnek prospívá našemu zdraví kdykoliv. Zejména je ale vhodné využít jeho léčivých účinků v těchto případech.

  • Virové infekce (nachlazení, chřipka, herpes,…)
  • Bakteriální infekce
  • Plísňové a kvasinkové infekce (candida albicans)
  • Parazitární infekce
  • Zahlenění dýchacích cest
  • Problémy srdce a cév (vysoký cholesterol a krevní tuky, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, trombóza)
  • Nesmíme zapomenout na to, že upír je jednou z rekvizit, které nás spolehlivě ochrání před upíry :-)

Česnek setý (Allium sativum)

Rostlina dosahuje výšky asi půl metru. Lodyha je zakončena květenstvím bílých květů, které jsou před rozvitím uzavřeny v blanitém toulci. Cibule je složena z jednotlivých stroužků.

Nejvhodnější dobou ke sběru je červenec a srpen. Naprosto spolehlivé období určíme podle toho, že nať začíná vadnout. Česnek uskladňujeme na chladném místě. Má charakteristickou chuť a vůni. Česnek se pěstuje na polích a v zahradách.

Inspiraci na vynikající česnekové pomazánky najdete v našich receptech.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: