Červená řepa

Červená řepa

Červená řepa (Beta vulgaris var. crassa) pochází ze Středomoří a naši předkové ji znali, pěstovali a jedli už ve starověku. Tehdy se k jídlu používaly především listy. Lidé je připravovali podobně jako zelí a ve starověkém Římě se řepné listy dokonce nakládaly. Kořen řepy sloužil výhradně k léčebným účelům (například proti bolestem hlavy nebo zubů).

V současné době se nejvíce pěstuje ve východní Evropě a USA. Existuje řada kulturních odrůd, které se liší barevným odstínem i tvarem.

Obsahové látky

Řepa obsahuje mnoho pektinu, kyselinu listovou, má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami. Obsahuje barviva, draslík, hořčík, křemík, hodně železa a mědi. Má vysoký obsah zinku, jódu a manganu, najdeme v ní i fluor, kobalt, lithium a vanad. Obsahuje vlákninu. Vitamín C, E, B1 a B2. Také obsahuje betakarotén.

Řepa není vhodná pro lidi s močovými kameny a pro diabetiky. Obsahuje totiž poměrně mnoho sacharózy.

Čím prospívá

Řepa brání vzniku rakovinného bujení. Přispívá k bezproblémovému růstu nehtů, vlasů a zdravé kůže. Červená řepa prospívá cévám, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek. Byl prokázán i její regenerační vliv na játra. Čistí střeva, je účinná proti zácpě, funguje také velmi výhodně na vylučování žaludečních a žlučových šťáv a je velmi dobrá pro ženy v menopauze nebo pro úpravu menstruačního cyklu.

Řepa v kuchyni

U nás se červená řepa odedávna připravuje zavařená na sladkokyselo. Řepu ale můžeme dusit jako přílohu k masu a zahustit smetanou nebo přidat křen. Nelze ani zapomenout na její důležitou úlohu ve vynikajícím boršči.

Přímo blahodárná je šťáva z řepy. Pro utlumení její výrazné a zvláštní chuti můžeme řepovou šťávu zkombinovat s ovocem. Červenou řepu je ovšem dobré pít po troškách, nikoli třeba najednou půl litru, může se totiž stát, že pak můžeme pocítit lehkou nevolnost nebo závrať.

Náš tip: Smažená červená řepa

Příprava: Menší bulvy řepy uvaříme v celku a ve slupce. Necháme vystydnout. Oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a obalím v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme do zlatova. Podáváme třeba s bramborovou kaší.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: