Čerstvé zeleninové šťávy

Čerstvé zeleninové šťávy

Čerstvé šťávy ze zeleniny vynikají především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek.

Zeleninové šťávy mohou být vhodným doplňkem výživy u oslabených lidí, u dětí, u pacientů, po operaci, u sportovců. Mohou být také součástí jídelního lístku zdravých lidí. Množství záleží na důvodech užívání, ale zdravý člověk nepotřebuje více než 200?300 ml denně.

Proč pít zeleninové šťávy

  • Zeleninové šťávy podporují imunitní systém a posilují naše zdraví.
  • Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus.
  • Upravují zažívání.
  • Snižují nadváhu.
  • Jsou prevencí chorob.
  • Odstraňují únavu.
  • Pomáhají při mnoha dietních kúrách.
  • Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek.
  • Dodávají tělu energii a vitalitu.

Výběr zeleniny

Kupujeme co nejkvalitnější a nejčerstvější zeleninu. Dbáme na čistotu, zeleninu pořádně očistíme a nikdy nezapomínáme důkladně vyčistit i odšťavňovač.

Čerstvou šťávu je třeba vypít hned anebo zbytek pokapat citrónovou šťávou, přikrýt a uskladnit v ledničce. Pokud zhnědne, mnoho látek už zoxidovalo, ale to neznamená, že šťáva je na vyhození. Můžete ji vypít, i když její biologická hodnota je nižší. Zkvašené šťávy určitě nepít!

Druhy šťáv

Mrkvová šťáva

Obsahuje vitamíny ? A, B, C, D, K, zvyšuje odolnost organismu, pomáhá při kožních onemocněních, je vhodná pro žlučník i ledviny, čistí játra a střeva ? pokud se nám zbarví kůže lehce do žluta až oranžova, znamená to, že játra se nám očišťují.

Okurková šťáva

Pitím okurkové šťávy se lépe vylučuje moč, upravuje krevní tlak, pomáhá při problémech se zuby, dásněmi, akné, s pletí.

Červená řepa

Červená řepa obsahuje pektin ? podporuje vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek z těla, obsahuje barviva, která působí proti vysokému tlaku, obsahuje hořčík, a proto je prospěšný při onemocnění srdce a krevního oběhu. Podporuje zrakovou ostrost, vhodná pro tvorbu červených krvinek.

Rajčatová šťáva

Má protirakovinové účinky, prevence proti infekcím.

Celerová šťáva

Obsahuje vysoký obsah sodíku a tím se stává velmi významná, protože udržuje vápník v rozpustném stavu, působí antibakteriálně, vhodná při onemocnění ledvin, posiluje imunitní systém.

Kombinace mrkve s ostatními druhy

  • Šťáva z mrkve a špenátu ? pomáhá při nachlazení, rýmě, kašli, chřipce. Upravuje vysoký i nízký krevní tlak. Je vhodná při celkovém vyčerpání, při bolestech hlavy. Zabraňuje pálení žáhy a dokáže eliminovat páchnoucí dech.
  • Šťáva z mrkve, špenátu a hlávkového salátu ? blahodárně působí na pleť, zabraňuje tvorbě akné.
  • Šťáva z mrkve, celeru, petržele, špenátu ? tzv. draslíková šťáva ? působí proti chřipce, melancholii, migréně, nespavosti, pozitivně ovlivňuje tlak.
  • Šťáva z mrkve, červené řepy, okurky ? působí proti rýmě, chřipce, nachlazení, pálení žáhy, nespavosti, upravuje krevní tlak.
  • Šťáva z mrkvy, celere a ředkviček ? pomůže odstranit nachlazení.
  • Šťáva z mrkve a celeru ? výborný prostředek proti nervozitě.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: