Černý kořen (hadí mord španělský)

Černý kořen (hadí mord španělský)

Černý kořen je málo známá, ale velice chutná rostlina. Roste divoce v Evropě i Asii, daří se mu na pobřeží Středozemního moře. Na některých místech roste i u nás. Jeho odborný název zní hadí mord španělský (Scorzonera hispanica). Kdysi lidé věřili, že se s ním dají zabíjet hadi a to tak, že se jim kořen strčí do tlamy.

Má tu výhodu, že se dobývá ze země i v zimě a na jaře (je odolný proti mrazu), kdy je méně čerstvé zeleniny. Název má od své černé slupky, kterou před přípravou dobře oškrábeme. Kořen sám je pak úplně bílý. Pokud s ním však nezacházíme opatrně, opět zčerná nebo hnědne. Proto jej vkládáme do octové vody nebo do mléka. Dlouhý kořen rostliny má jemnou dužinu obsahující tekutinu podobnou mléku a má příjemnou chuť.

Čím prospívá

Díky vysokému obsahu "inulinu" místo cukru a škrobu je vhodný pro diabetiky. Kromě toho obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa, fosforu. Doporučuje se jako doplňkový léčebný prostředek pro revmatiky. Působí uspokojivě na nervovou soustavu jako sedativum. Má příznivý vliv na činnost žláz vnitřní sekrece. Ve 100 gramech má pouhých 14 kalorií.

Černý kořen v kuchyni

Jeho použití je všestranné, můžeme ho vařit, dusit, smažit, zapékat apod. Při zpracování oloupaných kořenů musíme pracovat rychle, neboť jen tak dosáhneme pěkných, bílých pokrmů. Zpracováváme je v podstatě podobně jako chřest; např. vařený podáváme s máslem. Vynikající je smažený např. s jogurtovou zálivkou, dušený na smetaně, zadělávaný s vařenými brambory. Můžeme ho využít i při úpravách různých druhů masa a ryb. Je vhodný i k jídlu za syrova - nastrouhaný do různých zeleninových salátů se sladkokyselým nálevem, smíchaný s nastrouhaným jablkem, drobně nakrájenou cibulkou a majonézou nebo kyselou smetanou popř. podmáslím. Také ho můžeme jen tak nastrouhaný vsypat do hotové polévky. Mladé zelené listové lze použít na chutný pokrm "á la špenát".

Náš tip ? černý kořen s vejci

Dobře očištěný černý kořen uvaříme ve slané vodě, rozkrájíme na drobné kousky a krátce opečeme na oleji. Pak zalijeme vejci a přidáme česnek se solí. Hotové posypeme pažitkou a pokapeme citrónovou šťávou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: