Černý čaj

Černý čaj

Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj. Ale všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis.

Černý čaj má silnější vůni a zatímco zelený čaj ztrácí většinou svou vůni během roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let. Nejlépe se mu daří v Číně, Japonsku, Indii, na Ceylonu a ve východní Africe.

Zpracování

Po sklizni a zavadnutí čajovníkových lístků dochází k jejich svinovaní, při níž buněčné stěny čajového listu popraskají a uvolní se buněčná šťáva. Jedině tak je možná následná fermentace. Fermentace je biochemická reakce, při níž dochází k oxidaci uvolněné buněčné šťávy. Fermentace určuje další kvalitu čaje, probíhá ve fermentačních místnostech při teplotě 35?40 °C za neustálého zvlhčování vzduchu a trvá asi 60-120 minut. Poté se černý čaj suší horkým vzduchem po dobu cca 20 minut v sušících pecích, třídí se na sítech (třídičkách). Sušením se odpaří zbývající voda a buněčná šťáva naschne na svinuté lístky, které ještě více ztmavnou a získají typickou čajovou vůni. Dále se pak ponechává jako listový čaj nebo je rozlámán na čaj zlomkový, čajové drtě či čajový prach.

Obsahové látky

Obsahuje velké množství různých látek, které ovlivňují jeho vůni, chuť, barvu i působení na lidsky organismus. Mezi nejvýznamnější patří kofein, který je v čaji zastoupen v průměru 4 % (v souvislosti s čajem se nazývá též tein). Další důležitou látkou jsou třísloviny, které dávají čaji jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť. Z vitaminů skupiny B je zde obsažen ve vodě rozpustný B1. Působí jako nervový vitamin, důležitý hlavně při duševní práci. Čaj obsahuje také fluor a některé další prvky a minerální látky (např. draslík).

Léčivé účinky

Černý čaj má některé jedinečné vlastnosti, díky nimž dokáže působit příznivě na lidský organismus. Třísloviny, které čaje obsahují, odvádějí z našeho organismu škodlivé zplodiny. Čaj příznivě ovlivňuje CNS, povzbuzuje krevní oběh i funkci ledvin. Aktivní látky v čaji pomáhají rozpouštět tuky, usnadňují trávení a mají močopudné účinky.

Komplex účinných látek v černém čaji dále příznivě ovlivňuje cévy ? vrací jim pružnost, snižuje příliš vysokou propustnost cévních stěn, rozšiřuje chorobně zúžené cévy a tak napomáhá vyplavování sklerotizujících látek. Čaj má rovněž termoregulační vlastnosti ? v zimě zahřívá, v létě osvěžuje a chladí.

Příprava

Na jeden šálek vody postačuje zarovnaná lžička černého čaje. Po vylouhování trvajícím dvě až tři minuty přejde do nápoje jenom povzbuzující množství kofeinu. Pokud je černý čaj vyluhován 5 minut (déle se nedoporučuje), uvolní se všechny třísloviny a čaj může projevit své uklidňující účinky. Takto připravený čaj se používá například při průjmech a jiných střevních potížích. V tomto případě se pije neslazený. Pokud jsou lístky vyluhovány déle než 5 minut, čaj hořkne a tmavne, jelikož se uvolňují další třísloviny. Na jeho sílu to však nemá vliv.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: