Černá ředkev

Černá ředkev

Černá ředkev (Raphanus sativus niger) je zdravá zelenina, kterou pěstovali již před 4 tisíci lety v Číně, ještě o něco dříve ji pravděpodobně znali Egypťané. Slované ji objevili až ve středověku, oceňovali ji však nejen jako chutnou zeleninu, ale i jako účinnou léčivou rostlinu.

Černá ředkev je jednoletá až dvouletá bylina s masitou hlízou, kulatou, podlouhlou až vřetenovitou, černou s velmi štiplavou chutí. Listy jsou široce lyrovitě peřenolaločné. Květy jsou bílé nebo lilákovité, fialově žilkované. Plodem je naduřelý struk, vejčitě podlouhlý až válcový a zobanitý. Ředkev kvete od června do srpna.

Obsahové látky

Černá ředkev osahuje vitamin C, kterého v ní za syrova najdeme více než v citrónu. Kromě něj obsahuje i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Černá ředkev je zdraví prospěšná v jakékoli formě. Největší zastoupení vitaminů a minerálů však nabízí ředkev syrová nebo z ní vyrobená čerstvá šťáva.

Čím prospívá

  • Měla by se konzumovat při zácpě, nadýmání a pocit těžkosti po jídle.
  • Šťáva z ředkve se doporučuje při nespavosti a bolestech hlavy.
  • Smíchaná s medem se využívá při léčbě kašle a bronchitid.
  • Podporuje tvorbu žluči a rozpouští žlučové kaménky.
  • Má silný močopudný účinek.
  • Je vynikajícím prostředkem k čistění jater, odstraňujícím odpadní a toxické látky.

Kdy je nevhodná

Ředkev není vhodná pro osoby trpící průjmy, žaludečními a dvanácterníkovými vředy, zvětšenou štítnou žlázou a všechny, kdo po jejím požití pociťují žaludeční obtíže.

Černá ředkev v kuchyni

Černou ředkev konzumujeme jako běžnou zeleninu. Velice chutná je pokrájená na chleba s máslem či sýrem anebo jako přísada do nejrůznějších salátů.

Pro pravidelné užívání a nárazové čisticí kúry je však mnohem vhodnější šťáva z černé ředkve. Musí být ovšem 100% a čerstvá.

Náš tip: Salát z černé ředkve

Suroviny: 200 g zelí, 100 g mrkve, 1 ks cibule, 100 g jablka, 100 g černé ředkve. Podle chuti: ocet, mletý černý pepř, olej, cukr, sůl

Příprava: Ředkev a mrkev omyjeme a nastrouháme najemno, jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Zelí a oloupanou cibulku jemně nakrájíme. Zeleninu a ovoce promícháme, přidáme olej a ocet, osolíme, opepříme, ocukrujeme. Podle chuti dokořeníme, necháme hodinku odpočinout v chladu. Salát z černé ředkve podáváme s toastem celozrnného pečiva.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

  • 2013-12-23 20:58:29Mirka |Recept