Cereálie

Cereálie

Cereálie bývaly původně starořímské slavnosti a hry pořádané 19. dubna na počest římské bohyně obilí a polní úrody Ceres. Dnes se výrazem cereálie označují v širším slova smyslu obilniny.

Obilí jsou šlechtěné trávy s jedlými semeny u nás se tradičně jedná hlavně o pšenici, ječmen, žito, oves a kukuřici. Dříve běžné, nyní pozapomenuté obiloviny jsou jáhly a pohanka. Importovanou, zato běžnou obilovinou je rýže.

Čím prospívají

Obiloviny obsahují mnoho důležitých látek, zejména vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví každého z nás. Obsahují významné množství sacharidů. Na zdravotní stav pozitivně působí obsažená vláknina, která dokáže chránit před srdečními chorobami, protože na sebe váže část cholesterolu a působí preventivně a léčebně při diabetu.

Kdy jíst cereálie

Cereální snídaně představují ideální začátek dne, protože dobře zasytí. Cereálie není vhodné jíst k večeři, protože tělu dodají velké množství energie, kterou nestihne zpracovat. Kromě toho u některých lidí způsobuje jejich večerní konzumace nafukování.

Domácí mysli tyčinky

Suroviny: 150 g ovesných vloček, 3 lžíce medu, 50 g přírodního cukru, 100 g másla, 100 g nasekaných lískových oříšků, 50 g strouhaného kokosu, 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce slunečnicových semínek, ½ lžičky mleté skořice.

Postup: Med, cukr a máslo rozehřejeme, vsypeme zbylé přísady, promícháme a vlijeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 20 minut a poté rozkrájíme na tyčinky.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: