Čedar

Čedar

Čedar (anglicky Cheddar) je tvrdý sýr pocházející a tradičně vyráběný v jihozápadní Anglii přibližně od roku 1170. Z původního kozího a ovčího mléka se přešlo na výrobu z kravského mléka.

Výroba

Vyrábí se na stejném principu jako ostatní tvrdé sýry. Tradičně se dělá z pasterovaného i nepasterovaného kravského, vzácně kozího mléka, ve tvaru bubnovitých bochníků. Bochníky se obvazují, aby získaly tvrdou hnědou kůru, a nechávají se zrát 6 až 18 měsíců. Čedar má tvrdou a hladkou strukturu, je neohebný a nedrolivý.

Chuť se liší stářím sýra

Mladší sýry mají chuť méně výraznou, ořechovo-sladkou, často se slaným nádechem.

Zralejší sýry jsou silnější a plnější s mnohem výraznější ořechovou příchutí.

Staré sýry získávají chuť slaně kyselou.

Často se vyrábí s mnoha přísadami, jako je například kmín, česnek, petrželová nať, zelenina, hrozinky či pivo.

Použití v kuchyni

Čedar je oblíben hlavně pro svou snadnou tavitelnost, při které ale nevznikají dlouhá sýrová vlákna. Obsahuje od 45 do 48 % tuku a výborně se hodí na vaření a do zapékaných jídel. Svou chutí jídlo obohatí, ale nepřehluší ostatní ingredience. Používá se na fondue a do sýrových směsí. K čedaru se podávají mladá ovocná červená vína jako Frankovka, Modrý Portugal nebo svěží bílá vína, např. Veltlínské zelené.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: