Carving ? dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny

Carving ? dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny

Carving je netradiční dekorativní úprava čerstvého ovoce a zeleniny, která spočívá v jeho vyřezávání. Takto upravenými plody lze ozdobit svátečně prostřený stůl nejenom na velkých recepcích či rautech, ale i při menších a soukromějších příležitostech.

Carving lze využít také jako praktický dárek k narozeninám. Řezbáři jsou schopni vyřezat rovněž různé nápisy ? carving se tak stává nekonečným prostorem pro vaši fantazii.

Co lze vyřezávat

Nejčastěji se k tomuto účelu využívají potraviny s tvrdší dužinou, jako je například dýně nebo meloun, ale "gastronomičtí řezbáři" jsou schopni vytvořit nádhernou kytici, zvíře nebo jiný trojrozměrný tvar prakticky z jakéhokoli ovoce nebo zeleniny, setkáme se s vyřezávanými blumami, nektarinkami, jahodami, mangem, avokádem, velice dobře také vypadá papája. Mezi vděčný materiál patří jablka.

Používané nářadí

Na vyřezávání se používá speciální nářadí, kterého je velká škála. Jsou to nejčastěji dlátka, která se vyrábějí v různých velikostech a umožňují řezbářům postupné zvětšování různých lístečků nebo vytvoření jiných motivů. Například růžičky se však dělají jen nožem. Jde o speciální nožík, zvaný thajský, který je poměrně úzký a snadno s ním jdou udělat i velice jemné lístečky.

Každému začátečníkovi, který má zájem se s carvingem seznámit by měly stačit dva nože, zeleninový nůž s rovným ostřím a zeleninový nůž se zahnutým ostřím. Pokud se někdo začne vyřezáváním zabývat více, pak je namístě alespoň základní sada dlátek spolu s thajským nožem, kterou je možno koupit přes internet a na různých gastronomicky zaměřených veletrzích.

Chcete-li se do vyřezávání pustit sami, není nic snazšího než se přihlásit na carvingový kurz.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: