Camu-camu

Camu-camu

Camu-Camu (Myrciaria dubia) je nízce rostoucí keř z rodiny myrtových rostlin, který je k nalezení především v zátopových oblastech Peru a brazilských deštných pralesích. V Brazílii je rostlina nazývaná "Cacari" nebo "Araca d´agua" v Kolumbii "Guayaba".

Rostlina dorůstá do výšky 3?6 metrů. Kvete v období mezi červencem a zářím a plodí červené ovoce mezi prosincem a dubnem. Plody váží od 6 do 14 gramů, jsou cca 3 cm veliké a mají většinou dvě jádra. Na každém keři lze vypěstovat až 12 kilo ovoce.

Obsahové látky

Plody jsou bohaté na vitamin C, železo, niacin, riboflavin, fosfor. Dále obsahují tiamin, aminokyseliny, dále pak řadu minerálních a stopových látek, kalcium, karotin a proteiny.

Jak prospívá

Camu-camu podporuje imunitní systém, působí pozitivně na oči, kůži, ale i např. na zubní dásně, podporuje činnost mozku a zlepšení nálady. Je velice silným antioxidanem.

Využití Camu-camu

Uvnitř plodů najdeme šťavnatou dužinu, která má sladko-kyselou chuť. Plody jsou také velmi aromatické. Camu-camu se v široké míře využívá v potravinářském průmyslu ? při výrobě marmelád, zmrzlin, džusů, bombonů aj.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: