Camembert

Camembert

Camembert, dnes mezinárodní měkký sýr, který se vyrábí v mnoha zemích světa, pochází z Normandie. Tento druh sýra je lehký, krémový s příjemnou vůní.

Historie Camembertu

Roku 1791 jej vynalezla farmářka Marie Hartlová. Tenkrát se samozřejmě nejednalo o sýr pokrytý bělavou plísní, ale o sýr s načervenalým mazem, který se setkal u zákazníků s velkým úspěchem.

Roku 1890 zavedl jistý pan Ridel balení camembertu v podobě nízkého válečku uloženého do krabičky z dřevěné dýhy, zatímco do té doby se balil většinou do slámy. Teprve Ridelův nápad s novým balením vytvořil sýru předpoklady pro cestu do světa. Dnešní podobu má od roku 1910.

Výroba pravého Camembertu

Jenom Camembert de Normandia smí od roku 1983 nést francouzskou známku jakosti a chráněného původu AOC. (Právo na značku AOC mají jen sýry, které se vyrábějí v určitém místě a určitým postupem, při němž jsou respektována přesná pravidla. Pro camemberty je to: mléko od krav z místních chovů, ruční plnění forem v pěti vrstvách, samovolné odtékání syrovátky, 21 dnů zrání, 45 % tuku v sušině.)

K výrobě se zásadně používá jen neošetřené (nepasterizované) mléko. Protože mléko není nijak upravováno a liší se várku od várky, rozdíly se projeví ve výsledném výrobku. Každý sýr je vlastně originál. Rozdíl je mezi mlékem ranním a večerním, zimním a letním.

Pravý camembert je jemný se smetanově žlutým těstem a bílou kůrou s načervenalými pruhy či skvrnami.

Výroba ostatních (nepravých) camembertů

Německý camembert se zhotovuje z pasterizovaného mléka ? a to platí i pro druhy camembertu vyráběné v jiných zemích a ve Francii pro sýry camembertu podobné. Mléko se doplní plísní a syřidlem. Sýry jdou po odloučení syrovátky do solné lázně a potom na dva dny do sušárny.

V místnosti pro zrání se asi po třech dnech objeví první známky plísně. O deset dní později je ještě nedozrálý sýr připraven k balení.

Camembert v kuchyni

Hodí se především k vínu či masu, ale dá se bez problému položit i jen tak na chléb. Podává se při pokojové teplotě (18 °C). K nepříliš vyzrálému sýru se hodí dobré červené víno, se smetanovým camembertem výborně ladí suché bílé víno, vyzrálejší sýr dobře doplní pálenka.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: