Čajot ? tropická kedlubna

Čajot ? tropická kedlubna

Čajot (Sechium edule) je víceletá tropická popínavá bylina z čeledi tykvovitých, a tak jejími nejbližšími jsou mj. okurky, melouny nebo tykve. Pochází ze střední Ameriky. V současné době se pěstuje už i ve Středozemí.

Květy čajot nasazuje při nižších teplotách, lze jej spatřit až do nadmořsné výšky 1800 m n. m. Plody se velmi liší velikostí, tvarem, barvou a pevností.

Obsahové látky

Plody obsahují vitamin C, minerální látky. Hlíza obsahuje přes 20 % škrobu.

Čajot v kuchyni

Plody mohou mít až 2 kg, k nám se ale dovážejí menší nedozrálé o váze kolem 300 g. Plody obsahuje měkká jedlá semeno. Ta se neokrajují se, konzumují se čerstvá nebo se používají do salátů. Čajot můžeme dusit, také se peče a přidává se do masových směsí. Má příjemnou chuť, připomínající kedlubny či okurky a i po uvaření je velmi křehký. Výborně se hodí do jídel arabské a asijské kuchyně. Lze jej i nakládat do sladkokyselého nálevu, který je pak prý stejně dobrý jako ten ze znojemských okurek. Škrobnaté hlízy také můžeme zpracovávát stejně jako brambory. Semena zase pražit na oleji.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: