Čaj Maté

Čaj Maté

Maté pijí Indiáni v Jižní Americe již po dva tisíce let a byl mimo jiné určen k podávání hostům na uvítanou. Pro svůj vysoký obsah kofeinu jej domorodí obyvatelé často používali k překonání dlouhodobého fyzického vypětí v situacích, kdy neměli dostatečný přísun potravy. Velmi oblíbeným nápojem zůstává maté v Argentině, Paraguaji, Uruguaji a Brazílii dodnes.

Zpracování Cesmíny paraguayské

Cesmína paraguayská je jihoamerický strom, který dosahuje výšky 4-14 m. Má lesklé kopinaté listy s vroubky na okraji. Květy jsou bílé a plod je růžově-červený. Při sklizni se osekávají zhruba celé větve s bohatými listy. Nejprve se rozlámou a pak se za neustálého mávání do stran protáhnou nad silným plamenem ohně. Už tím se listy částečně vysuší, navíc listová kožovitá pokožka popraská. Dále se pak listy suší na drátěných sítech v kouři nad otevřeným ohněm. To je klasický způsob. Modernější sušení je ve věžovitých sušičkách.

Po vysušení se ještě listy praží na dřevěných roštech horkým vzduchem, který se přivádí od vzdálenějšího ohniště. Teprve potom se usušené listy mohou drtit. Pro získání jemnější chuti i vůně se nadrcené listy často ještě nechávají na hromadách několik měsíců vyzrát. Rozdrcené kousky listů se nazývají zelené maté.

Příprava maté

Maté se správně pije z vydlabané tykve zvané kalabasa pomocí kovové trubičky zvané bombilla, která je na dolním konci opatřena sítkem zabraňujícím proniknou úlomkům lístků do úst. Do kalabasy se nasype jedna čajová lžička maté asi na 1,5 dl vody a zalije se trochou vlažné vody. Tím lístky dostanou pevnou konzistenci. Po několika minutách se vše zalije horkou, ale ne vařící vodou (cca 80%). To aby se nezničily všechny užitečné látky, obsažené v lístcích. Výluh má obvykle nahnědlou barvu a nahořklou chuť, která připomíná černý čaj a tabák dohromady. Z jedné dávky lze připravit postupně až 5 nálevů. Může se ochutit cukrem, sirupem, medem nebo citronem.

Čím prospívá

Nápoj se vyznačuje výrazně povzbuzujícími vlastnostmi. Obsahuje kofein, třísloviny, theofylin a vitaminy A, skupiny B a C. Z minerálních látek obsahuje hořčík, vápník.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: