Čaj Lapacho

Čaj Lapacho

V lesích v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji, ale také v Africe, roste strom lapacho (ze španělštiny, čteme [lapačo]). Jeho lýko (vrstva tkání mezi kůrou a dřevem kmenu) dalo vzniknout legendárnímu čaji či pokladu Inků. Červená vnitřní kůra se získává z odrůd Lapacho Colorado (rudé lapacho) a Lapacho Morado (purpurové lapacho). V oblasti And dosahují tyto stromy stáří až 700 let.

Tento čaj se používá proti velkému množství různých infekcí. V 60.letech bylo zjištěno, že naftochinon extrahovaný z této stromové kůry má silné účinky proti virům, bakteriím i houbám. Nesmíme ho skladovat v umělé hmotě ani používat lžičky z umělé hmoty.

Čím prospívá

  • Obsahuje hodně minerálních látek a stopových prvků, které dokážou posilovat imunitní systém.
  • Povzbuzuje trávení a látkovou výměnu.
  • Je silným antioxidantem, ochraňuje tělo před různými toxiny a snižuje přecitlivělost těla na různé chemikálie.
  • Normalizuje výměnu cukru. Má léčivé účinky na diabetiky.
  • Zlepšuje metabolismus, činnost kostní dřeně, sleziny a slinivky.
  • Normalizuje a posiluje činnost vnitřních orgánů jako játra, ledviny nebo slezinu.
  • Podporuje trávení.
  • Zklidňuje psychiku a zlepšuje odolnost centrálního nervového systému.
  • Snižuje bolest. Má kladný vliv na odstranění migrény. Pozitivně ovlivňuje zdravý spánek.
  • Pomáhá při ekzémech, bércových vředů, křečových žilách, paradentóze.
  • Můžeme ho použít jako pomocný lék při léčení anemie (podporuje tvorbu krvinek).
  • Pomáhá léčit chronická onemocnění, jako jsou mnohonásobná skleróza, Parkinsonova nemoc nebo i revma.

Příprava čaje

4 čajové lžičky kůry Lapacho nasypeme do 1 litru vroucí vody, 5 minut necháme povařit a dalších 15 minut vyluhovat. Hotový čaj můžeme lehce osladit nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Může se pít teply nebo studený během dne (nejlépe však na lačný žaludek). Pro přípravu čaje jsou naprosto nevhodné nádoby z hliníku, zinku apod. Používáme zásadně materiály jako sklo nebo porcelán. Hotový čaj také neskladujeme v plastových nádobách, protože jeho účinky by mohly být oslabeny.

Hotový neochucený nálev je lahodný, aromatický. Zdánlivě připomíná dubovou kůru ochucenou citrónem.

Příprava čaje lapacho po brazilsku

Příprava je stejná jako u základního odvaru, jen místo vody použijeme suché bílé víno. Do vychladlého nápoje pak přidáme podle chuti pomerančovou šťávu.

V jihoamerické lidové medicíně se lapacho často připravuje společně s maté. Jejich příznivé účinky se tak sčítají a výsledný nápoj můžeme používat jako účinný detoxikační prostředek ? nebo jako podpůrný nápoj při požadavku na snížení nadváhy. Příprava nápoje je jednoduchá. Lapacho obvyklým způsobem povaříme a před odstavením z ohně přidáme do nádoby vrchovatou lžičku maté. Pak nádobu odstavíme a před použitím necháme asi 20 až 30 minut odstát.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: