Čaj Honeybush

Čaj Honeybush

Honeybush neboli medový keř je příbuzný oblíbeného afrického čaje rooibos. Jeho chuť je sladší, lahodně medová. Pochází z Jihoafrické republiky. Získává se z keřovité rostliny rodu Cyclopia.

Květy jsou jasně žluté s výraznou sladkou medovou vůní. Získává se pouze z divoce rostoucích keřů, tudíž ho můžeme označit za 100% přírodní produkt.

Sklizeň a zpracování

Celý proces zpracování keře můžeme rozdělit na čtyři fáze: sklizeň, řezání, fermentace a sušení:

  • Sklizeň probíhá období, kdy honeybush kvete, a je mimořádně náročná. Rostliny jsou vzhledem k vysokohorskému terénu dostupné pouze pro pěší sběrače. Ti sekají keře srpem těsně nad zemí.
  • Na zpracovatelských farmách se celý keř mechanickými řezacími stroji nejdříve nařeže na malé kousky. Ty se pak namáčejí a fermentují.
  • Fermentace trvá od 24 do 36 hodin, mění se při ní barva produktu ze zelené na tmavě hnědou a rozvíjí se jeho medové aroma.
  • Nakonec se honeybush pro lepší výsledný vzhled suší na slunci, a to většinou 1 až 2 dny v závislosti na počasí.

Obsahové látky

Má velké množství cenných minerálních látek, antioxidantů a stopových prvků.

Čím prospívá

Čaj neobsahuje žádný kofein a má velmi málo taninu. Je proto zvláště cenný pro děti a pacienty s vysokým krevním tlakem, se zažívacími potížemi včetně žaludečních vředů a ledvinovým pískem. Působí proti virům, bakteriím a plísním.

Příprava: 1 lžičku čaje na 2 dl vody zalijeme vroucí vodou. Necháme vyluhovat 5?7 minut, přecedíme. Čaj nejprve ochutnáme. Bude-li třeba, pak nálev ochutíme mlékem, medem, cukrem. Je možno přidat citron a míchat s ovocnými šťávami.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: