Brynza

Brynza

Brynza (z rum. brânză) je měkký, míšený a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýru. Vyrábí se téměř na celém území střední a východní Evropy, není to jen výsada Slovenska. Brynza pochází z Rumunska a k nám se dostala právě přes Slovensko zhruba před 600 lety během tzv. valašské kolonizace.

Výroba brynzy

Výroba brynzy probíhá ve dvou fázích. První fáze je výroba hrudkového sýra, který prošel zráním a prokysáním. Teprve ten je základní surovinou pro výrobu brynzy. Výroba je rozdílná ve velkovýrobě v brynzárně nebo v domácnosti.

Výroba brynzy v brynzárně: Vykoupaný sýr se po očištění lisuje, aby se odstranil zbytek syrovátky. Pak nastává ve velkých nádobách proces zrání. To musí být uzavřené (bez přítomnosti vzduchu), aby se předešlo vzniku plísni a mazověni. Poté se tato surovina mele a míchá se solí. Následuje porcování hotové brynzy. Liptovská brynza se balí do typických dřevěných polosudů (škopků, slovensky geletiek). Maďaři a Rumuni mají ve zvyku brynzu ještě ochucovat bylinkami, cibulí či paprikou.

Čím prospívá

  • Brynza vyrobená ze syrového mléka obsahuje asi dvacet druhů mléčných bakterií, zatímco jogurty a kefíry obsahují jen dva druhy. V jednom gramu brynzy se nachází asi miliarda organismů prospěšných pro naše tělo.
  • Obsahuje živočišné bílkoviny, tuk a také vápník, fosfor, enzymy, vitaminy A a D.
  • Nepasterizovaná brynza podporuje trávení.
  • Po konzumaci brynzy klesá také hladina cukru v krvi a snižuje se hodnota krevního tlaku.
  • Má význam při prevenci osteoporózy. Velké množství vápníku tělo z brynzy lépe vstřebává právě díky mléčným bakteriím.

Druhy brynzy

  • Liptovská ? vyrábí se jen v (pod)horských oblastech v době laktace ovcí, obsahuje 50 % sušiny, 50 % tuku v sušině.
  • Letní ? obsahuje i kravský mlékárenský sýr, obsahuje 46 % sušiny, 40 % tuku v sušině.
  • Zimní ? skládá se ze skladovaného ovčího sýru a čerstvého mlékárenského (plnotučného anebo polotučného) kravského sýru, obsahuje 46 % sušiny, 50 % tuku v sušině.

Brynza v kuchyni

Nejčastější se z brynzy dělají brynzové halušky. Z brynzy se také zhotovuje celá řada pomazánek se širokou škálou přísad koření, naťové a kořenové zeleniny, či uzenin.

Koláč s tvarohem a brynzou

Suroviny: 500 g listového těsta, 200 g brynzy, 200 g tvrdého 45 % sýra, 500 g měkkého tvarohu, 2 vrchovaté lžíce čerstvého nebo mraženého kopru, bylinková sůl, 1 vejce.

Příprava: Těsto rozdělíme napůl a každou půlku vyválíme na stejnou placku. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj jednu část těsta. Z brynzy, měkkého tvarohu, jemně nastrouhaného sýra, kopru a bylinkové soli umícháme hladkou hmotu a rovnoměrně ji rozetřeme na těsto. Přikryjeme druhou půlkou těsta, okraje dobře přitiskneme a povrch na několika místech propícháme kulatým párátkem. Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečeme asi 40 minut.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: