Brusinka obecná

Brusinka obecná

Brusinka obecná (Vaccinium vitis-idae) je stále zelený, poléhavý keřík 10?30 cm vysoký. Květy brusinky jsou bílé nebo červenavé, plody jsou kulovité, lesklé, šarlatově červené bobule. Rozšířena je ve střední a severní Evropě, na jihu až po Pyreneje, Apeniny a Balkán.

Dříve indiáni používali brusinky na obklady při léčení ran způsobených jedovatými šípy. Červenou barvu bobulí využívali i k barvení látek, koberců a přikrývek. Některé kmeny vyráběly z brusinek trvanlivé placky pemmican. Rozmačkané brusinky míchaly se srnčím masem a tukem, z těsta dělaly placky a ty pak sušily na slunci. Jiné kmeny indiánů měly v oblibě brusinky sušené na slunci a přislazované javorovým sirupem.

Obsahové látky

Obsahují velké množství vitamínu C, řadu organických kyselin, třísloviny stejně jako provitamín A (a v malém množství i další antioxidanty).

Čím prospívají

Brusinky mají vynikající účinky v boji proti rakovině, infarktu a chorobám srdce. Antioxidanty a další látky v brusinkách obsažené dokáží léčit spolehlivě záněty močového měchýře, předcházet vzniku vředů, zubního kazu a virových onemocnění. Zlepšují odolnost proti znečištěnému životnímu prostředí a zlepšují průběh některých bakteriálních virových onemocnění (chřipka, zánět průdušek aj.).

Největším přínosem pro zdraví jsou brusinky čerstvé a sušené. Následně brusinková marmeláda a pak s velkým odstupem brusinková šťáva a další výrobky.

Použití v kuchyni

Brusinky chutnají slabě nakysle. Oslazené se zpracovávají často na marmelády či kompoty. Kromě toho jsou často používány jako přílohy k různým jídlům z divočiny...

Brusinkový kompot

Pěkné zralé, očištěné brusinky povaříme s cukrem (na 1 kg brusinek 50 dkg cukru) a s kouskem celé skořice. Když brusinky pustí šťávu, vybereme je dírkovanou naběračkou do zavařovacích sklenic a šťávu znovu převaříme. Pěnu pečlivě sebereme a ještě horkou čistou šťávu nalijeme na brusinky. Po vychladnutí sterilizujeme 10 minut při 90 °C. Máme-li chladnou tmavou komoru či spižírnu, není sterilizace nutná. Sterilizované brusinky vydrží několik let.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: