Brokolice v kuchyni

Brokolice v kuchyni

Brokolice je jakousi přechodnou formou mezi květákem a kapustovitou zeleninou. Brokolice je k dostání po celý rok. Její příprava v kuchyni je velmi snadná a rychlá.

Příprava a použití

Nejšetrnější úpravou je vaření v páře

Při tomto způsobu úpravy se uchová více vitaminů a minerálů. Do hrnce nalijeme asi 2 cm vody a vložíme do něj napařovací podložku. Na ni rozložíme zeleninu a přikryjeme pokličkou. Vodu přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a vaříme, až je zelenina měkká.

Dušená brokolice

Nikdy nedusíme najednou příliš velkou dávku zeleniny ve vysoké vrstvě, aby se tepelný proces zbytečně neprodlužoval. Dusíme při nižší teplotě, vyšší teplota ničí vitaminy. Zeleninu dusíme pod pokličkou a během dušení ji zbytečně neodkrýváme a nemícháme, protože kyslík ze vzduchu ničí vitaminy také. Nádobou můžeme potřást, aby se zelenina nepřichytila na dno hrnce.

Vaření

Zeleninu vkládáme do vroucí vody a vaření zbytečně neprodlužujeme, protože zelenina ve vodě ztrácí část rozpustných vitaminů a minerálů. Brokolice je uvařená poměrně rychle. Když se převaří, je rozměklá, ztrácí svou chuť i pěknou barvu. Po uvaření ji nenecháváme ve vývaru, protože by dál měkla, a tím ztrácela chuť i vůni.

Brokolici můžeme také smažit, zapékat, košťál a menší lístky využijeme do polévek.

Náš tip: Zapečená brokolice s cuketou, mrkví a vejcem

Suroviny: 1 brokolice, 1 menší cuketa, 2 střední mrkve, 20 g másla, 4 vejce, 150 ml zakysané smetany, plátkový eidam, sušená bazalka, sůl, černý pepř

Postup: Kolečka mrkve vaříme cca 5 minut v osolené vodě. Brokolici rozebereme na větší růžičky a spaříme 10 minut v páře. Na dno pekáčku či zapékací misky poklademe plátky másla, na ně rozložíme na plátky nakrájenou cuketu (neoloupanou), posypeme bazalkou, mírně osolíme a opepříme. Potom kolečka mrkve, nakonec spařenou brokolici a opět posypeme bazalkou. Vejce smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a směsí prolijeme zeleninu. Případně poklademe zbylé plátky cukety jako poslední vrstvu. Soli podle chuti, není třeba přehánět, lze dosolit až na talíři. Přiklopíme nebo přikryjeme alobalem a necháme péct v předehřáté troubě cca 30 minut při 180 °C.

Pak odkryjeme, poklademe plátky eidamu a necháme ještě dalších 5 minut zapéct. Podáváme samotné nebo s brambory, ale hodí se i rýže.

Náš tip: Brokolice se sýrem

Suroviny: 1 brokolice, 150g nivy, 100g eidamu, 2 dcl mléka, sůl, bílý pepř

Postup: Brokolici krátce povaříme v osolené vodě. Nastrouháme nivu a rozvaříme ji v mléce, vznikne hustší omáčka, můžeme přidat kostku taveného sýra. Uvařenou brokolici zalijeme omáčkou a posypeme nastrouhaným eidamem. Můžeme takto připravit i zapékanou brokolici. Do vymazané misky dáme brokolici, zalijeme omáčkou, posypem sýrem a krátce zapečeme.

Náš tip: Brokolice s rajčaty

Suroviny: 500 g brokolice, 3 rajčata, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, asi 75 g strouhaného sýra

Postup: Troubu rozehřejeme na 250 °C. Omyjeme brokolici a nejtvrdší části košťálu oloupeme. Rozdělíme brokolici na růžičky. Omyjeme rajčata a pokrájíme je na plátky. Brokolici vaříme v páře nebo ji necháme změknout ve slané vodě. Vývar slijeme. Brokolici naskládáme do pečící formy a poklademe ji kolečky rajčat. Prolisovaný česnek smícháme s olejem a pokapeme jím zeleninu. Posolíme, opepříme a zasypeme sýrem. Gratinujeme 8?10 minut, dokud se na sýru nevytvoří kůrka.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: