Bouquet garni

Bouquet garni

Bouquet garni [buke garny] je směs bylin a koření, které se vkládají k vyvaření nebo vylouhování do rozličných vývarů a polévek. V doslovném překladu znamená "kompletní kytička".

Koření v bouquet garni

Bouquet garni pochází z Francie. Francouzi jsou specialisté na používání koření a rozličné chutě. Bouqet garni je toho příkladem ? lze sestavit z mnoha různých druhů koření, ovšem nejčastější a typická sestava je:

  • bobkový list
  • petrželka
  • majoránka
  • tymián.

Někdy se přidává i celerová nať. Další možností je nahrazení majoránky česnekem.

Bouquet garni v kuchyni

Čerstvé bylinky jsou buď svázané nití do kytičky, nebo umístěné do malého sáčku z gázy. Lze použít i vajíčko na vyluhování čaje. Takto připravené bylinky vložíme do hrnce s připravovaným pokrmem. Malé lístečky se varem uvolní a svázané prázdné stvoly a celý bobkový list nakonec vyjmeme. Bylinky tedy v pokrmu nezůstanou, zanechají po sobě ale krásné aroma. Sušený bouquet garni se také drtí a směs se přidává k pokrmu na začátku vaření.

V dnešních obchodech

Když si dnes v obchodě koupíte sáček s nápisem bouquet garni, jde ve většině případů o bylinnou kořenící směs. Často se prodává i zmíněná koření mleté či drcené.

Náš tip: Kohout na víně po burgundsku

Suroviny: 1 mladé kuře rozporcované na 4 kusy, 3 lžíce másla, 100 g anglické slaniny, 10 malých cibulek, 1 mrkev, 150 g žampionů, 2 stroužky česneku, bouquet garni, 5 cl vínovice na flambování, láhev červeného vína (nejlépe Rulandské modré či Modrý Portugal), lžíce mouky a oříšek másla na zahuštění.

Postup: Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou slaninu, cibulky a mrkev a vše lehce podusíme dozlatova. Poté přidáme porce kuřete, které ze všech stran osmahneme a flambujeme (tj. přidáme vínovici a zapálíme). Až se plamen udusí, kuře zahustíme moukou, podlijeme vínem, přidáme žampiony, česnek a bouquet garni a vše dusíme asi 75 minut. Nakonec ještě zjemníme oříškem másla a podáváme s novými vařenými brambory posypanými čerstvou petrželkou či česnekovými topinkami. Dle chuti přidáme též nakládané cibulky v octě.

Náš tip: Kuřecí stehna v hořčičné omáčce

Suroviny: 4 vykostěná kuřecí stehna, bouquet garni (možno nahradit čerstvým estragonem, lze použít i sušený), máslo, sůl, pepř.

Suroviny na omáčku: 250 ml smetany, 6 lžic dijónské hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy.

Postup: Kuřecí stehna nakrájíme na větší kousky, naskládáme do pekáčku, lehce osolíme, posypeme hrubě mletým pepřem, přidáme bouquet garni (estragon), máslo, podlijeme trochou vody a v troubě pomalu pečeme. Ve smetaně rozmícháme hořčici a citrónovou šťávu. Po 20 minutách pečení zalijeme maso polovinou omáčky, po dalších 20 minutách pečení přidáme druhou polovinu a dopečeme do měkka.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: