Bílý čaj

Bílý čaj

Bílý čaj je skutečnou lahůdkou mezi čaji a představuje jeden z vrcholů v dlouhých čajových dějinách. Pochází z Číny, jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Císař Huj-čong, který vládl v letech 1101 až 1125 mu pro jeho vzácnost a jemnost dával přednost před všemi ostatními čaji pěstovanými v jeho říši. Jako pozůstatky čajů určených výhradně pro císaře a jeho dvůr si dodnes bílé čaje udržují punc kvality a jedinečnosti.

Bílý čaj produkuje v omezeném množství Čína, a to především v jihovýchodní pobřežní provincii Fujian, a Srí Lanka. Kolébkou bílého čaje je jihoindická oblast Nilgiri, kde se vzácně vedle téměř výhradní produkce černého čaje vyrábí i dnes bílý čaj delikátní chuti.

Sběr a zpracování

Jedná se o druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny Camellia sinensis. Křehké lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období v roce. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky,podle nichž dostal bílý čaj své jméno.

Po ručním sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani nefermentuje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nálev je velmi světlý, osvěžující a výjimečně nasládlý. Některé bílé čaje bývají ručně svinovány do různých tvarů.

Čím je prospěšný

Bílý čaj se považuje za skutečnou delikatesu mezi čaji. Má jemnou, lahodnou chuť a je prospěšný lidskému zdraví především vysokým obsahem antioxidantů. Jsou to látky, které pomáhají v boji proti bakteriím, virům, proti stresu, snižují cholesterolu a vysoký krevní tlak. Prospívají srdci, zažívání a kostem. Antioxidanty udržují organizmus v dobré kondici, protože jsou schopné bojovat s volnými radikály. Bílý čaj současně podporuje činnost ledvin, čím pomáhá vylučovat odpadní látky z těla, má současně nejnižší obsah kofeinu, který může do jisté míry náš organismus zatěžovat. Je výborný k uhašení žízně.

Příprava bílého čaje:

3?4 lžičky čaje zalijeme 250 ml vody o teplotě 70 °C. Louhujeme 2?6 minut, podle množství čaje. Svou kvalitou bílý čaj dovoluje připravit 3 i více nálevů. Každé další louhování už vyžaduje delší dobu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: