Batáty ? sladké brambory

Batáty ? sladké brambory

Batáty (Ipomoea batatas) pochází z tropické a subtropické oblasti střední Ameriky. Jedná se o kořenové hlízy. Nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám.

Batáty dorazily do Evropy dříve než brambory a byly ve své době vysoce ceněny. Díky vysokému obsahu škrobu se v některých oblastech světa staly batáty jednou z nejdůležitějších potravin místního obyvatelstva.

Obsahové látky

Obsahují 6 % sacharidů, asi 20 % škrobu, 2 % bílkovin a 9 % pektinů. Dále obsahují vlákninu, vitaminy A, C a B6.

Batáty v kuchyni

Pěstují se dva typy: červené batáty se sladkou oranžovou dužninou a bílé batáty, které jsou menší a mají sušší nažloutlou dužninu. Oba dva druhy jsou sladší než klasické brambory.

K dostání jsou od podzimu do začátku léta. V obchodě vybíráme a nakupujeme spíše odrůdu s červenou slupkou. Ta obsahuje velké množství betakarotenu. Batáty můžeme skladovat až jeden týden při pokojové teplotě. Stejně jako kvalitní brambory, nemusíme ani batáty loupat. Stačí je dostatečně dobře očistit kartáčkem.

Žluté batáty jsou vhodné ke smažení (bramborák, hranolky) a do těsta na pečení nebo se z nich dělá nákyp.

Červené batáty se hodí k vaření a zapékání jako příloha k pečenému masu. Z batátové kaše se peče koláč a nádivka.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: