Barvení vajíček

Barvení vajíček

Před Velikonocemi nastává velká poptávka po vajíčkách s bílou skořápkou. Bývá pravidlem, že slepice s bílým peřím budou snášet bílá vajíčka, slepice s hnědým peřím nám dají hnědá vejce.

Máme-li pouze hnědá vejce, použijeme barvu modrou nebo červenou, které poměrně snadno chytnou. Vyfouknutá hnědá vajíčka můžeme přetřít akrylovou bílou barvou a dále barvit podle libosti. Hnědá vajíčka jsou také skvělá na vyškrabované kraslice.

Aby vajíčka při vaření nepraskla

Bíle zbarvená skořápka má tu negativní vlastnost, že velmi snadno praská. Oproti hnědému vajíčku je totiž skořápka bílého vajíčka tenčí, snadno se tak může stát, že praskne. Zde je pár rad, které nám pomůžou k uvaření tak, aby vajíčko neprasklo:

  • Pokud plánujeme barvení přírodními barvami, můžeme do kulatého konce vejce udělat dírku, aby unikal vzduch.
  • Vajíčka vaříme v přiměřeném množství vody, tak aby byla ponořena, více vody je na škodu.
  • Na dno hrnce s vodou již naše babičky dávaly proti praskání talířek obrácený dnem vzhůru.
  • Vodu je dobré osolit, dát do ní ocet.

Před barvením

Než začneme vajíčko barvit je dobré jej odmastit, lze použít obyčejnou vodu s jarem. Pokud je na vajíčku výrazné razítko, které by nám některé barvy nemusely překrýt, stačí hadřík a trocha tekutého písku a jemně razítko setřeme.

Připravíme si barvu, ve které vajíčko dostane svůj finální odstín. Mohou to být jak syntetické barvy, tak odvary z přírodních zdrojů. Vajíčko ?louhujeme? ve vlažné lázni asi 10 minut a obracíme jej, aby se obarvilo rovnoměrně. Takto připravujeme většinou kupované potravinářské barvy. Po vyjmutí vajíčko položíme na savý hadřík a rovnoměrně jím otáčíme, dokud neuschne. Jinak by na povrchu byly nevzhledné skvrny. Na závěr vajíčko potřeme tukem nebo špekovou kůží, aby se krásně lesklo.

Přírodní způsob barvení

Žlutá barva ? cibulové slupky ? do většího kastrolu dáme slupky cibule, zalijeme vodou a vajec dáme jen tolik, aby se vzájemně nedotýkaly (potřebují prostor, jinak na nich budou fleky) a hlavně musí být ponořená celá. Při delším vaření budou tmavě hnědá.

Červená barva ? slupky z červené cibule, červená řepa ? dvě až tři menší bulvy červené řepy oloupejte, nakrájejte na kostičky, povařte asi 10 minut a slijte. Do nálevu vložte vajíčka a uvařte natvrdo. Po uvaření je vyjměte nebo naopak nechte v nálevu tak dlouho, dokud nezískáte požadovaný odstín, sušené květy ibišku a slézu na 1 litr vody potřebujete asi 1 dkg sušených květů. Květy povaříte a do přecezeného nálevu vložíte čistá a odmaštěná vajíčka. Můžete je i s nálevem ještě trochu povařit a pak v něm nechat několik hodin, nejlépe přes noc. Dostanete pak temně fialový odstín.

Růžová ? řidší roztok červené řepy. Jemně růžové lze dosáhnout povařením brusinek.

Zlatavá ? kurkuma ? nadrobno rozemletý prášek vaříme i s vajíčky, pak odstavíme a necháme vajíčka v nálevu dokud nevychladne.

Červeno-fialová ? borůvková šťáva, bezinky (plody), červené víno ? Šťávu z borůvek ani víno neředíme vodou. Přivedeme je k varu a vejce v nich obarvíme. Při barvení bezinkami používáme buď sušené plody, hrst na půllitr vody, nebo ještě lépe přímo bezinkovou šťávu.

Modrá ? červené zelí ? nakrouháme půlku hlávky, zalijeme ji vodou, aby byla ponořená. Do toho vložíme vajíčka a vaříme alespoň 20 minut. Do nálevu přidáme také 2 lžíce octa.

Žlutozelená ? vajíčka uvařená v kurkumě se pak ještě namočí do studené barvy z červeného zelí. Je možné také použít zelené vršky mrkve.

Světle zelená ? kmín, lipový květ ? jak kmínu, tak lipového květu musíme použít dostatek. Na půllitr vody alespoň 5 lžic kmínu a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Vejce v nálevu vaříme.

Tmavě zelená ? voda se špenátem, odvar z olšové kůry nebo z kopřiv ? sušenou olšovou kůru chvíli před barvením povaříme, pak teprve přidáváme vejce. Na půllitr vody použijeme asi hrst sušené kůry. Barvíme-li pomocí špenátu, půlku mražené kostky svaříme v půllitru vody, pak přidáme vajíčka. Do špenátu můžeme přidat trochu kmínu.

Světle žlutá ? petrželová nať nebo mladé kopřivy ? velkou hrst kopřiv nebo petrželky nadrobno nakrájejte a nechte přes moc macerovat ve vodě. Nálev i s natěmi vařte alespoň 10 minut. Necedíme, ale vaříme dalších deset minut i s vajíčky.

Sytě hnědá ? uvařit vejce v kávě.

Rady na závěr

  • Vejce vaříme v barvě minimálně 20 minut.
  • Pro lepší výsledek přidáme do nálevu 1 až 2 lžíce octa.
  • Pro intenzivnější odstín necháme v nálevu vajíčka přes noc.
  • Po vyjmutí z barvící lázně oplachujeme vajíčka studenou vodou.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: