Bambusové výhonky

Bambusové výhonky

Bambus je pro nás exotická zelenina, ale v jižní Číně a okolních zemích pravidelná součást jarní kuchyně. Vlastně jsou to rašící výhonky gigantických trav rodu Bambusa, rostoucí v různých částech tropické a subtropické Asie, ale i Afriky a Ameriky.

Mladé jarní výhonky mají jen slabou slupku a jsou sladké a voňavé. Upravují se mnoha způsoby. Sezóna těchto výhonků je velmi krátká; potom bambus rychle dřevnatí.

Obsahové látky

Bambusové výhonky obsahují bílkoviny, dále sacharidy, hlavně ve formě škrobu, malé množství tuků a kolem 1% minerálních látek. Obsahují kyselinu křemičitou, (zvaná bambusový cukr), která je důležitým lékem na astma. Obsah vitamínů není příliš vysoký, zvláště ve sterilovaném výrobku jich není mnoho. Obsahují menší množství vitamínu C, dále vitaminy B.

Bambusové výhonky v kuchyni

Nejvíce jsou používané v čínské, thajské a indické kuchyni. Smaží se s masem a zeleninou do kombinovaných jídel.

Používají se do hlavních jídel, ale i do polévek či salátů. Nejčastěji se konzervují ve slaném nálevu nakrájené na větší kousky či na nudličky, nebo se pro místní potřebu suší nebo udí nad kouřem. Mají křehkou a vynikající chuť. Jsou čím dál tím oblíbenější nejen v zemích, odkud pocházejí, ale také v Evropě a u nás. Výhonky se mohou přidávat také do takových jídel jako je lečo, rizoto, čína nebo zeleninová polévka.

Jak vařit bambus

Bambusové výhonky nakrájené na menší kousky (asi 5 cm) se vaří ve vodě ochucené solí, sójovou omáčkou a saké. Vaříme minimálně 15 minut. Pokud seženeme čerstvé výhonky, vaříme je ještě důkladněji - obsahují totiž některé škodlivé látky, které jsou ale odbouratelné právě vařením.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: