Bagel

Bagel

Východoevropská a židovská specialita. Kulaté pečivo s otvorem. Je velice populární nejen v USA, ale i jinde na světě. Své příznivce má i u nás. Při výrobním procesu získá bagel charakteristickou konzistenci a výjimečnou chuť, zcela odlišnou než jiné pečivo, je čerstvý a zároveň trochu tuhý.

Stále větší oblibě se Bagels těší také díky tomu, že při výrobě není použito vajec ani živočišných tuků, a proto má toto pečivo nízký nebo vůbec žádný obsah cholesterolu. Bagel je velmi bohatý na proteiny a lehce stravitelný.

Historie

Podle historiků byl původně bagel tradičním židovským pečivem ve východním Polsku. V jazyce jidiš byl označován slovem "beygel". Tento název má údajně původ ve středogermánském "bouc" či starogermánském "boug", kde obě slova označovala "prsten" nebo "náramek". Jiná teorie se obrací ke germánskému slovu "bugel", které znamenalo "bochník chleba". Někteří historici připisují zásluhy o jeho rozšíření vídeňským židovským pekařům, kteří upekli bagel na paměť vítězství polského krále Jana III. Sobieského nad Turky v roce 1683.

Příprava

Klasický bagel je vyroben z jednoduchého kynutého těsta, bez vajíček, spíše se sladem než s cukrem. Po nakynutí těsta a vytvarování se nejprve každý kus vaří v horké oslazené vodě a pak je teprve upečen v troubě dozlatova. Tímto neobvyklým postupem je získána konečná hutnější a tužší struktura s charakteristickým pomačkaným zevnějškem. Obvykle se sype kmínem, mákem nebo hrubou solí. Základní surovinou je pšeničná mouka, ale připravuje se i z celozrnné, žitné nebo i cibulí ochucená verze, dále s nejrůznějšími příchutěmi - česnekový, sýrový, rajčatový, ořechový, skořicový s hrozinkami, sypaný sezamem, mákem.

Bagel v kuchyni

Často se podává rozkrojený s oblohou (krémovým sýrem, různými pomazánkami a saláty, plátky uzeného lososa, tuňákem, šunkou nebo i s opečenou slaninou). Mnohdy nahrazuje chléb, je základem toastů a obložených sendvičů. Výhodou je, že pečivo je neustále po ruce ve zmrazeném stavu v lednici a může být podle potřeby rychle použito. Nejlépe když používáme bagel co možná nejčerstvější, jinak se rychle vysušuje a tvrdne. Skladujeme ho při pokojové teplotě v plastikových sáčcích nebo je ihned zamrazíme. Pokud je znovu oživujeme, tak je na povrchu mírně navlhčíme a pečeme při 180°C asi po dobu 10 minut. Zmrazené bagely můžeme skladovat 3-4 měsíce ve vzduchotěsném sáčku v mrazáku při -18°C. Zmrazený bagel před toastování nemusíme rozmrazovat.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: