Badyán

Badyán

Badyán je plod rostliny badyáník pravý (Illicium verum). Má charakteristický tvar ? tvoří hvězdičky s krátkou stopkou. Proto se mu také dříve říkalo hvězdičkové koření. Uvnitř této hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. V jihovýchodní Asii tvoří celé lesy a sklízí se až třikrát ročně.

Jako koření se užívá souplodí, které má nahnědle červenou barvu. Chuť badyánu je podobná anýzu. Je jemně lékořicová.

Trocha historie

Do Evropy se dostal až na počátku 17. století. Daleko dříve byl znám v Rusku.V Číně bylo toto koření pěstováno a používáni i jako léčivo již před 3000 lety. Nejvíce badyánu se po celou jeho historii spotřebuje v Číně, která ho ovšem také nejvíce vyprodukuje. Badyán se dále pěstuje v Indii, Japonsku, na Filipínách i jinde.

Použití

Badyán se používá zejména v asijských kuchyních. U nás se většinou přidává do pečiva, perníků, do hruškových a jablečných kompotů a povidel. Do svařeného vína se dávají celé hvězdičky které vypadají velmi působivě.

Je vítaným doplňkem sladkých pokrmů ? sušenek, kompotů, švestkových povidel, k ochucování sirupů, likérů a léčivých čajů, ale také do masitých, drůbežích a rybích pokrmů a k plodům moře zvláště v čínské, japonské a vietnamské kuchyni.

Účinky badyánu

Badyán má výraznou kořennou a nasládlou chuť. Jeho chuť je zároveň velmi jemná. Může se z něj stát náš dobrý pomocník v podpoře trávení, zklidnění zažívacího traktu. Působí proti kašli. Po jeho požití získá specifické aroma i náš dech.

Příznivě působí i na naši psychiku ? pomáhá při plachosti, strachu před lidmi, obtížné komunikaci. Celkově uklidňuje nervy, zahání stres a jemně nás zmalátní.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: