Avokádo americké

Avokádo americké

Avokádo americké (Persea americana) je stále zelený, až 30 metrů vysoký strom. Plod je tmavě zelený, lesklý, hruškovitého tvaru. Uvnitř je bílá až zelená dužnina, která na vzduchu hnědne. Uprostřed je jedno tvrdé bílé semeno s hnědou slupkou. Zralé avokádo má měkkou máslovitou dužninu se skvělou výživnou hodnotou. Je lehce stravitelné i v případě malých dětí. Dužnina má oříškovou příchuť. Semeno se nekonzumuje, na chuť je trpké a hořké.

Původ

Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže na pěstování avokáda vznikly v Kalifornii začátkem 20. století. Dnes je tato země jedním z hlavních producentů této plodiny. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.

Použití v kuchyni

Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité.

Správné zpracování plodu avokáda je následující. Plod nejprve omyjeme, podélně rozkrojíme ostrým nožem a vyjmeme pecku. Lžící vydlabeme dužninu a ihned ji zakapeme citronem, aby nezešedla a nezhořkla.

Máslovitá hmota umožňuje použití dužniny jako náhražku másla. Tuky, které avokádo obsahuje, jsou zároveň mnohem lépe stravitelné. Avokádo je nízkokalorické ovoce.

Avokádo je základní složka jídelníčku vegetariánů a sportovců. Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky, ale i hlavní jídla. Avokádo se používá i při přípravě domácího chleba.

Tradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků. Například na Taiwanu jedí avokádo s mlékem a cukrem. V Indonésii jej mixují s kávou, mlékem a rumem, čímž vznikne chutný a osvěžující nápoj. Samozřejmě je nejlepší jíst avokádo samotné, pokapané citronem nebo s jiným ovocem nebo s hlávkovým salátem.

Avokádo

Použití v lékařství

Avokádo je také jedním z mála plodů, které obsahuje organické tuky. Kromě kyseliny olejové obsahuje avokádo draslík, foláty, luteiny a beta-sitosterol. Dále zde najdeme celou řadu vitamínů. Nejvyšší zastoupení má vitamín E a C.

Vzhledem k folátům, které avokádo obsahuje, jej lékaři doporučují těhotným ženám. Dále avokádo snižuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje 70 % vody a 20 % organického tuku. Kromě již zmíněných vitamínu E a C obsahuje avokádo také vitamín B1, který přeměňuje uhlohydráty na glukózu a ta zásobuje mozek a celý nervový systém. Kromě toho se dužnina z avokáda uplatňuje v kosmetice jako pleťová maska.

Zajímavosti

Název avokádo pochází z aztéckého ahuacacuauhitl, což znamená "varlatový strom". Varlata připomínají tím, že rostou na stromě v párech a také byly považovány za afrodisiakum, což je činilo nepopulární v očích křesťanů. Španělé pak tento název zkrátili na aguacate a Angličané jej zkrátili na avocado. Jeden ze starých názvů je také aligátoří hruška.

Recept
Rozmačkejte avokádo s rozlisovaným česnekem, přidejte kostky rajčete a provensálské koření, přikusujte listy salátu a budete nadšeni.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: