Averrhoa karambola

Averrhoa karambola

Averrhoa karambola je zvláštní, velmi atraktivní ovoce z čeledi Oxalidaceae (šťavelovité). Domovem nízkého stromku karamboly byl Malasijský poloostrov, případně Indie, nyní jej pěstují i jiné tropické a subtropické země, zejména Brazílie, Izrael, Kolumbie a Thajsko.

Je to asi 10 metrů vysoký, poměrně pomalu rostoucí strom nebo větší keř s krátkým kmenem a rozvětvenou korunou. Plody jsou zelené až žluté, oválné, 10 - 15 cm velké. Plody na řezu připomínající hvězdu s 5 - 6 výraznými žebry. Semena jsou bílá, podobná jako má cuketa. Karambola je kyselá a velice osvěžující. Štavnatá dřeň zralého plodu má průzračnou jantarovou barvu a podle odrůdy sladkou či mírně kyselou chuť s vůní po jasmínu.

Obsahuje řadu vitamínů především vitamín C a minerální látky, zejména vápník, železo, hořčík a fosfor, její energetická hodnota činí 150 kJ, tj. 35 kcal na sto gramů.

K nám dovážené plody jsou sklízené nezralé, a proto nejsou tak sladké jako ty v Asii a lze je skladovat jen krátkou dobu. Zelené plody jsou kyselé, žluté jsou sladší.

V pokojové teplotě během dvou tří dnů dozrává, a je třeba ji co nejdříve spotřebovat. Požívat ji lze především čerstvou, neloupanou i se zrníčky, tenkou slupku je také možné lehce stáhnout. Svou kyselostí a vůní může zdůraznit chuť různých jídel, především salátů. Napříč nakrájené plátky tvoří hvězdičky, jimiž se zdobí nápoje, poháry, zmrzlina, sladké dezerty a obkládají se jimi i pokrmy slané.

Ovoce není vhodné jen na zdobení moučníků, ovocných pohárů, tvarohových krémů, salátů, nebo palačinek. Pro svoji nízkou energetickou hodnotu a obsah biolátek jsou vhodné jako součást redukční diety. Při konzumaci odstraňujeme jadérka. Carambola je výborná například v kuřecím salátu. Určitě vyzkoušejte.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: