Ananas

Ananas

Ananasovník pochází z Brazílie a poprvé byl do Evropy přivezen na konci 17. století. Je to vytrvalá bylina s růži tuhých, žlábkovitě podélně prohnutých a na okraji zubatě ostnitých listů. Klasovité květenství má vysoké 30 - 50 cm.

Obsahuje mnoho vitaminů, hlavně B12, C a E, 16 různých minerálních látek a stopových prvků (např. draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek, železo), ale hlavně bromelain. Dále 90 % vody a velké množství kyselin, především kyselinu citrónovou, maleinovou a tartarovou, které ve své organické formě podporují zažívání a působí močopudně.

Účinky bromelainu

Bromelain jednak likviduje ve střevech cizopasné červy a bakterie vyvolávající průjmy, ale také štěpí bílkoviny v potravě na aminokyseliny, brání srážení krve, zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny na stěnách cév a pomáhá odvádět z těla škodliviny. Bromelain uvolňuje svalové napětí a svalové křeče, například při menstruaci a působí protizánětlivě.

Konzumace

Ananas kupujte pouze zralý a uchovávejte ho v pokojové teplotě, protože je choulostivý na chlad. Vyhýbejte se konzumaci nezralých plodů, mají extrémně vysoký obsah kyselin, které mohou poškodit zuby a žaludeční sliznici. Ananas má tu výhodu, že se dá jíst čerstvý, zavařený, dá se míchat s ostatním ovocem do salátů, je efektní součástí každé ovocné mísy, můžeme jej smažit i péct a také používat ve studené kuchyni - na jednohubky a různé chuťovky. Působí dobře ve spojení s máslem, šunkou, sýry.

Nejjednodušší je čerstvý ananas nakrájet na plátky, odříznout slupku a vyříznout uprostřed dřevnatou osu. Také můžeme ananas překrojit a dužninu vyjíst lžičkou. V konzervě si sice zachová většinu vitaminů, ovšem zničí se bromelain. Čerstvý ananas nemá konkurenci, pokud jde o vůni. Šťáva ale může lidi s citlivější pletí podráždit, především v oblasti ústních koutků.

Vyzkoušejte: Ananas v kokosovém kabátku

Ananas oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky, které obalíme ve škrobové moučce, potom ve vyšlehaném bílku a nakonec v kokosové moučce. Obalené osmažíme, olej necháme odkapat na savém papíře a na talíři pak servírujeme přelité teplou čokoládovou polevou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: