Alergie na potraviny

Alergie na potraviny

Stále více lidí alergicky reaguje na určité potraviny. Pojem alergie zavedli v roce 1906 lékaři Clemens von Pirquet a Béla Schick. Jednoduše lze podstatu alergie vyjádřit slovem přecitlivělost.

Potravinovými alergiemi trpí hlavně děti, které mají citlivější organismus. Se zvyšujícím se věkem se může alergie zmírnit, ve výjimečných případech i úplně zmizet.

Co způsobuje alergii

Alergii způsobují tzv. "alergeny", což jsou malé částice, které tělo vnímá jako cizí a v jejich přítomnosti spouští celý systém obranných reakcí, včetně tvorby protilátek. Čím složitější povrch tato částice má, tím je pravděpodobnost reakce větší. Proto jsou za nejsilnější alergeny považována pylová zrna, peří, chlupy zvířat, proteiny. Proteiny jsou základní složkou potravy, a tak se objevují často případy alergických reakcí na některé poživatiny.

Pokud se alergen dostane do těla, dochází ke zvýšené produkci "histaminu". Jeho působením se rozšiřují cévky, dociluje se vyššího průtoku krve, a tak je zajištěno dodání potřebného množství protilátek k likvidaci alergenu. Histamin je odpovědný za projevy svědění, pálení a slzení očí, kýchání a vyrážku i průjem.

Příznaky potravinové alergie

  • Brnění v ústech
  • Vyrážka, svědění nebo ekzém
  • Otok rtů, tváří, jazyka, krku (ale i jiných částí těla)
  • Dušnost, obtíže s dýcháním
  • Ucpaný nos
  • Bolest v podbřišku, průjem, nevolnost nebo zvracení
  • Závrať, nebo dokonce mdloby
  • Zrychlený pulz
  • Zánět spojivek
  • Bolesti hlavy, migréna

Rizikové potraviny

Ryby a mořské plody ? alergie se projevuje buď dýchacími potížemi a otoky nebo průjmy a bolestmi břicha.

Ořechy, semena ? nejagresivnější je asi sezam, burské oříšky a mák, ale i další druhy ořechů mohou lidem způsobit vážné, někdy až život ohrožující stavy (nejčastěji otoky a dušení).

Vejce ? alergenem je bílek ? je nebezpečný hlavně u malých dětí, do jednoho roku se vůbec nedoporučuje dětem bílek podávat.

Kravské mléko ? k nesnášenlivosti mléka může dojít ze dvou důvodů. Jednak přímo alergií na nějakou složku kravského mléka (kasein, alfa ? a beta ? laktalbumin atd.). Ta se projevuje zažívacími obtížemi, nejčastější jsou průjmy, zvracení a závratě. V menším množství případů se objeví zčervenání nebo křeče. Druhým typem je přímo intolerance laktózy neboli mléčného cukru. Způsobuje ji genetický defekt enzymu laktázy (chemická látka, která mléčný cukr štěpí). Projevuje se hned po narození, a je nutno tedy upravit jídelníček, na celý život.

Sójové výrobky ? často je i ten, kdo je alergický na mléko, alergický i na náhražku mléka ? sojové mléko.

Obilniny ? pšenice, ječmen a další obiloviny, které obsahují lepek, mohou působit neprospívání, bolesti břicha a průjmy. Řešením je vyloučení lepku z potravy.

Čokoláda

Různé druhy ovoce (citrusové plody, kiwi, jahody) ? alergeny mírně ztrácejí na agresivitě povařením.

Různé druhy zeleniny (celer, ředkvičky, rajčata) ? alergeny mírně ztrácejí na agresivitě povařením.

Síra ? pozor na sířené potraviny, tedy sušené ovoce, které si zachovává svoji barvu. Sířené potraviny mohou vyvolat silné reakce, například v podobě krutých bolestí hlavy a migrén. Síru bohužel najdeme také v různých zavařených pastách (křen, feferonkové pasty) a v přirozeném obsahu také v cibuli.

Cizokrajné koření, exotické ovoce ? to používáme jen s mírou, protože některé druhy cizokrajných koření nebo konzervovaných omáček mohou vyvolávat silné reakce (od dušení až po bolesti hlavy), hlavně z čínské kuchyně.

Jak zjistit potravinovou alergii

U alergologa si můžeme nechat udělat testy, které prokážou, jak moc jsme citliví na nejběžnější alergeny. Bohužel u jídla se to těžko prokazuje a většinou alergii poznáme, až když přijde první negativní reakce našeho těla.

Při alergii na potraviny je třeba se vyhýbat ?zakázaným? potravinám, probrat s alergologem dietní opatření a nechat si předepsat léky, které v případě alergické reakce užijeme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: