Agar-agar

Agar-agar

Agar (též kanten) je získávaný z mořských řas ? chaluh. V Indii je známý jako "čínská tráva". Jeho využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu. Samotné slovo agar pochází z malajského slova ?agar-agar?, což znamená želé.

Výroba agaru

Řasy se nejprve musí ručně sklidit. Dále se připravuje rozvařením vyčištěných řas, filtrací vzniklého roztoku a jeho ochlazením, rozřezáním a nakonec sušením. Látka agar má ve výsledku světlou barvy, má neutrální chuť, je bez zápachu a bez kalorií.

Obsahové látky

Kvalitní, pravý agar obsahuje mnoho minerálních látek - železo, vápník, hořčík, jód a další stopové prvky. Je čistě rostlinného původu a neobsahuje nadbytečné kalorie.

Čím prospívá

  • Je to mírné projímadlo při zácpě.
  • Je vhodný při vysokém krevním tlaku.
  • Používá se jako vláknina při hubnutí.
  • Posiluje játra, plíce, žaludek a střeva.

Agar v kuchyni

Agar dokáže na sto procent nahradit živočišnou želatinu. Agar lze rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech, ovocných šťávách. Od tradiční potravinářské želatiny se liší osmkrát větší želírovací schopností, pomaleji se rozpouští a je jemnější.

V kuchyních nahrazuje klasickou želatinu, ale má úplně jinou strukturu, a proto se také používá v jiných dávkách. Hodí se výtečně k zahušťování omáček, pudinků, zmrzlin a dortových polev. Je výborným želírovacím prostředkem na ovoce, džemy, marmelády, aspiky.

Prodává se ve formě prášku, vloček, plátků nebo hranolků. Nejlepších výsledků dosáhneme za použití práškového agaru.

Základní poměr na vaření: 10 g prášku či vloček na 1 l tekutiny nebo 1 celý pruh na 3/4 l tekutiny.

Agar povaříme cca 5 minut, tekutina bude řídká, ale během chladnutí zatuhne.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: