Ackee

Ackee

Ackee je tropické ovoce, které roste na rostlině (Blighia sapida) patřící do rodiny mýdelníkových rostlin. Jejím původním domovem je tropická západní Afrika.

Rostlina je také nazývaná aki, akee nebo achee. Jde o stálezelený strom, má hustou korunu, ale jen krátký kmen. Výška stromu dosahuje až 10 metrů. Listy 15?30 cm dlouhé, párově zpeřené.

Samotné ovoce ackee má tvar hrušky, jeho barva je světle červená až žlutě-oranžová. Váží 100?200 g. Při dozrání plod pukne, čímž se rozdělí na tři díly a odhalí černá semena, která se nacházejí ve žluto-bílé dužnině. Po rozloupnutí vypadá jako mozek a proto se mu říká také "rostlinný mozeček". Je to jamajské národní ovoce a spolu s nasolenou treskou je základní surovinou pro přípravu jamajského národního pokrmu.

Historie

Vědecký název Blighia sapida pochází ze jména neblaze proslulého kapitána lodi Bounty vice-admirála Williama Blighe, který svou hrubostí vyvolal na lodi vzpouru. Poté byl vysazen s 18 muži do člunu a doplul do Kupangu na ostrově Timoru.

Bligh ovoce dovezl z tehdejší západní Afriky do Anglie a na Jamaiku a vědecky je popsal. Od té doby je ackee specialitou karibské kuchyně a pěstuje se v tropických a subtropických oblastech po celém světě.

Složení

Olej z obalu semen obsahuje mnoho důležitých živin, zvláště mastných kyselin. Olej z ackee je důležitou součástí stravy Jamajčanů. 100 gramů ackee obsahuje 903 kJ, je bohaté na železo, obsahuje ho 2,7 mg na 100 gramů.

Pozor na otravu!

Ackee není poživatelné celé. Jedlá je jen čerstvá dužina, semena přilehlé části plodu jsou jedovaté. Obsahuji toxiny hypoglycin A a hypoglycin B. Také je třeba konzumovat pouze zralé ovoce. Nezralé plody jsou taktéž jedovaté.

Hypoglycin, který je v nezralých plodech, blokuje při požití přenos mastných kyselin prostřednictvím karnitinu do mitochondrií, a tím je znemožněna glukoneogeneze. To může vyvolat zvracení a někdy i dokonce způsobit smrt.

Abychom měli jistotu, že je ackee zralé, musí samo od sebe puknout. Nemělo by být ale ani přezrálé. Jedlé části ovoce se vyvážejí v plechovkách a prodávají ho dokonce i některé obchodní řetězce v ČR.

Náš tip: Ackee s treskou

Suroviny: 1 plechovka ackee, 500 g solené tresky bez kostí, 3 lžíce oleje, 2 cibule, ¼ lžičky sušeného tymiánu, ¼ pálivé papričky, 1 malé rajče, 1 lžička rajčatového protlaku, ½ paprikového lusku, sůl, pepř.

Postup: V pánvi zahřejeme olej a přidáme cibuli. Smažíme na mírném ohni zhruba 10 minut. Přidáme chilli pastu, česnek, zázvor, tymián, nové koření, skořici a muškátový oříšek. Smažíme zhruba další 2 minuty. Vmícháme šťávu z pomeranče, limetkovou dužinu a šťávu, pálivou omáčku a cukr. Mícháme na mírném ohni, až nám vznikne tmavá pasta. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Opláchneme kuřecí porce a potřeme vychladlou pastou. Přikryjeme a necháme v chladničce do příštího dne. V předehřáté troubě pečeme zhruba 40 minut při 190 °C. Podáváme s rýží nebo přílohou podle chuti.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: