Acidofilní mléko

Acidofilní mléko

Slovo acidofilní znamená ve volném překladu kyselomilný nebo také žijící v kyselém prostředí. Tento přívlastek získal díky své charakteristické vlastnosti druh mléka, který by neměl chybět v našem jídelníčku.

Acidofilní mléko vzniká přidáním kvasinky Lactobacillus acidophilus do obyčejného mléka. Tato kvasinka se živí laktózou, a tím vytváří kyselinou mléčnou. V acidofilním mléku ale na rozdíl od jogurtu neprobíhá kvašení.

Nutriční hodnota acidofilního mléka je stejná jako u mléka klasického.

S acidofilním mlékem jsme se již setkali v článku o funkčních potravinách.

K čemu se hodí?

  • hodí se výborně jako příloha ke corn-flakes,
  • můžete jím zalít ovoce,
  • je vhodné pro lidi, kteří nesnášejí mléčný cukr,
  • pomáhá k obnově přirozeného prostředí ve střevech po léčbě antibiotiky

Acidofilní sýr

Ze stejných surovin jako acidofilní mléko se vyrábí také acidofilní sýr. Je krémově bílý a má ostře nakyslou chuť. V našich končinách se s ním ale příliš nesetkáme, je rozšířen zejména zemích okolo Středozemního moře.

Naše tipy

Banánové mléko

Suroviny: 250 ml acidofilního mléka, půlka citrónu, 2 banány, 2?3 lžičky medu, para ořechy nebo skořicový cukr.

Postup: Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vložíme je do misky, pokapeme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a rozmačkáme na kaši. Přilijeme vychlazené acidofilní mléko, podle chuti osladíme medem a důkladně rozmícháme. Podáváme ve zdobených sklenicích, výsledný dojem můžeme dobarvit posypáním nasekanými para ořechy nebo skořicovým cukrem.

Buchta z acidofilního mléka

Suroviny: 35 dkg cukru krystal, 35 dkg hladké mouky, 2 vejce, 250 ml acidofilního mléka, 1 sklenice oleje, 1 lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, 15 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce horké vody

Postup: Smícháme cukr, mouku, vejce, acidofilní mléko, sklenici oleje, jedlou sodu a kakao. Plech vymažeme a vysypeme buď nastouhanými ořechy, kokosem nebo strouhankou, poté vlijeme směs a dáme pést. Pečeme asi 40 min při teplotě 170 °C. Buchtu po vychladnutí potřeme polevou. Poleva: cukr, kakao, máslo a vodu utřeme na hladkou polevu a natíráme ji na buchtu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: