Acerola, barbadoská třešeň

Acerola, barbadoská třešeň

Acerola roste jako keř i strom, který dosahuje výšky až pěti metrů. Pochází z Antil a ostrovů Karibské oblasti. Dnes ho najdeme ho ve střední a jižní Americe a také na Jamajce. Pěstuje se v některých oblastech Brazílie.

Je řídce olistěná. Květy jsou růžové až červené ve svazečcích. Kvete několik měsíců hlavně v zimním období. Plody jsou červené nebo oranžové, veliké asi jako třešeň a obsahují mnoho semínek. Sklízet lze až čtyřikrát ročně. Plody mají měkkou dužninu, proto nesnesou dlouhou přepravu.

Kvanta vitaminu C

Vitaminu C najdeme v acerole opravdu hodně. Je to jeden z nejbohatších druhů ovoce, vždyť ve sto gramech najdeme tohoto blahodárného vitaminu až 3000 mg, což je asi 30krát více než citron. Není to ale jediný vitamin, který v acerole najdeme. Plody jsou bohaté i na vitamin B6, provitamin A, železo, vápník, hořčík, thiamin, riboflavin a niacin.

Využití

Šťávy aceroly se mohou přidávat do ovocných salátů nebo ke šťávám z jiných druhů ovoce pro zvýšení obsahu vitamínu C. Plody se používají k léčení jaterních chorob, proti průjmům či nachlazení.

Pěstování aceroly

Tato rostlina je nenáročná na pěstování. Nepotřebuje zvláštní složení půdy ani zalévání či hnojení. Jen je třeba ji chránit před mrazem a přemokřením. V zimě je tedy nutné ji přemístit do místa, kde neklesnou teploty pod bod mrazu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: